Class 7 English MCQs with Answers Chapter 8 Fire: Friend and Foe

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Early man was frightened of:

(a) lightning and volcanoes
(b) the damage caused by them
(c) fire
(d) none of these

Answer: (c) fire


Q2. Fire can be:

(a) a good servant
(b) created
(c) a bad master
(d) both (a) and (c)

Answer: (d) both (a) and (c)


Q3. Tick the correct answer.

(a) Fire is energy
(b) Fire is heat and light
(c) The fire is the result of a chemical reaction
(d) Fire is a foe

Answer: (c) The fire is the result of a chemical reaction


Q4. Fire brigade is:

(a) an old concept
(b) a band of fire-fighters
(c) a human chain
(d) both (a) and (b)

Answer: (b) a band of fire-fighters


Q5. Give the opposite of ‘long’.

(a) thin
(b) Short
(c) fat
(d) small

Answer: (b) Short


Q6. The fuels available in natural form are:

(a) cooking gas
(b) electricity
(c) petrol
(d) coal

Answer: (d) coal


Q7. Name the lesson.

(a) Three Questions
(b) Expert Detectives
(c) Fire: Friend and Foe
(d) A Gift of Chappals

Answer: (c) Fire: Friend and Foe


Q8. Fire is our

(a) friend
(b) foe
(c) neither friend nor foe
(d) both a friend and foe

Answer: (d) both a friend and foe


Q9. How much money do we spend on fighting fires?

(a) Millions of rupees
(b) Crores of rupees
(c) Billions of rupees
(d) Lakhs of rupees

Answer: (a) Millions of rupees


Q10. Fire is a bad master if it is

(a) made by coal
(b) made by electricity
(c) under
(d) uncontrolled

Answer: (d) uncontrolled


Q11. Fire is a good servant but a bad.

(a) worker
(b) friend
(c) master
(d) leader

Answer: (c) master


Q12. When the energy is released in the form of heat and light, it is:

(a) fire
(b) a chemical reaction
(c) light energy
(d) both (a) and (b)

Answer: (d) both (a) and (b)


Q13. How does fire serve us?

(a) Used to cook food
(b) Warms our homes
(c) To generate electricity
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q14. Lowering the temperature below the flash point:

(a) causes fire
(b) extinguishes the fire
(c) lowers the density
(d) none of the above

Answer: (b) extinguishes the fire


Q15. When can fire be dangerous?

(a) When it gets out of control
(b) While cooking food
(c) While warming hands
(d) While producing electricity

Answer: (a) When it gets out of control


Q16. Man’s first experience of fire could be:

(a) lightning
(b) rubbing stones
(c) volcanoes
(d) both (b) and (c)

Answer: (d) both (b) and (c)


Q17. Give the meaning of ‘generate’.

(a) destroy
(b) generator
(c) create
(d) produce

Answer: (d) produce


Q18. When carbon and hydrogen are combined with oxygen, they:

(a) can cause fire
(b) can cease fire
(c) explode
(d) none of the above

Answer: (a) can cause fire


Q19. Name the lesson.

(a) Three Questions
(b) Fire: Friend and Foe
(c) The Story of Crick
(d) Expert Detectives

Answer: (b) Fire: Friend and Foe


Q20. The temperature at which every fuel bums is called:

(a) the flush point
(b) the flash point
(c) the fire point
(d) all the above

Answer: (b) the flash point


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Prose


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Poems

MCQ Questions for Class 7 English with Answers An Alien Hand


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment