Class 7 English MCQ Questions with Answers Chapter 6 Expert Detectives

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. The mother had told the children about the scars on the face of Mr Nath. They were:

(a) chicken pox marks
(b) birth marks
(c) burn scars
(d) accident marks

Answer: (c) burn scars


Q2. Who are ‘we’ in the above lines?

(a) Nishad and Ramesh
(b) Nishad and his friends
(c) Nishad and Maya
(d) Maya and his friends

Answer: (c) Nishad and Maya


Q3. Mamma’s clinic was located at:

(a) Gurgaon
(b) Birmingham
(c) Girgaum
(d) Hyderabad

Answer: (c) Girgaum


Q4. Who feels that Mr. Nath is poor?

(a) Ramesh
(b) Maya
(c) Both Nishad and Maya
(d) Nishad

Answer: (d) Nishad


Q5. A bar of chocolate was given to:

(a) Nishad
(b) Seven
(c) Mr Nath
(d) Raniesh

Answer: (c) Mr Nath


Q6. Who feels that Mr. Nath is a crook?

(a) Ramesh
(b) Maya
(c) Nishad
(d) All the three

Answer: (b) Maya


Q7. Nishad was disappointed when he met Mr Nath because he

(a) had scars on his feet
(b) did not return his marble
(c) didn’t ask Nishad to come In
(d) was a patient

Answer: (c) didn’t ask Nishad to come In


Q8. Who is ‘I’ here?

(a) Maya
(b) Nishad
(b) Mr. Nath
(d) Ramesh

Answer: (a) Maya


Q9. Maya wrote the facts on a piece of paper because

(a) It was her habit to do so
(b) she thought it was the way of the detectives
(c) her mother had asked her to do so
(d) she had met a detective and seen him working

Answer: (b) she thought it was the way of the detectives


Q10. Who is ‘I’ talking about?

(a) Mr. Nath
(b) Maya
(c) Nishad
(d) Ramesh

Answer: (a) Mr. Nath


Q11. The expert detectives were:

(a) Nishad and Mr Nath
(b) Nishad and Seven
(c) Maya and Ramesh
(d) Maya and Nishad

Answer: (d) Maya and Nishad


Q12. From which lesson have these lines been taken?

(a) Quality
(b) Expert Detectives
(c) Three Questions
(d) None of these

Answer: (b) Expert Detectives


Q13. Nishad and Maya got an unexpected holiday from school due to

(a) the Bandh
(b) heavy rains
(c) the Parade
(d) Founders Orders

Answer: (b) heavy rains


Q14. Who brings meals for Mr. Nath?

(a) Maya
(b) Nishad’s mother
(c) Nishad
(d) Ramesh

Answer: (d) Ramesh


Q15. Nishad finds out about Mr Nath:

(a) from his mother
(b) from his father
(c) from Ramesh
(d) from the visitor

Answer: (c) from Ramesh


Q16. Who is ‘he’ here?

(a) Maya
(b) Nishad
(c) Mr. Nath
(d) Ramesh

Answer: (c) Mr. Nath


Q17. The problem between the two children could be resolved only by:

(a) Ramesh
(b) the doctor
(c) their mother
(d) their teacher

Answer: (c) their mother


Q18. How is Ramesh paid for food?

(a) In cash
(b) Ramesh is not paid any money
(c) Shares meals with Mr. Nath
(d) None of these

Answer: (a) In cash


Q19. Nishad’s Impression about Mr Nath was that he was:

(a) a monster
(b) a patient
(c) a crook
(d) very poor

Answer: (d) very poor


Q20. Name the lesson.

(a) Three Questions
(b) Expert Detectives
(c) A Gift of Chappals
(d) None of these

Answer: (b) Expert Detectives


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Prose


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Poems

MCQ Questions for Class 7 English with Answers An Alien Hand


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment