Class 7 English MCQ Questions with Answers Chapter 5 Quality

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. The two Gessler brothers believed:

(a) in producing the quantity of boots
(b) in producing the quality boots
(c) to employ servants
(d) to be prompt in business

Answer: (b) in producing the quality boots


Q2. Mr. Gessler lived with his –

(a) Mother
(b) Little brother
(c) Elder brother

Answer: (c)Elder brother.


Q3. The author visited the boot-shop:

(a) frequently
(b) often
(c) infrequently
(b) just once a year

Answer: (c) infrequently


Q4. His shop was in a fashionable part of –

(a) London
(b) England
(c) Greece

Answer:(a) London.


Q5. The author’s complaint about ‘the boots that creaked’, left Mr. Gessler:

(a) annoyed
(b) in trouble
(c) in sorrow
(d) shocked

Answer: (d) shocked


Q6. The name of the shop was –

(a) Mr. Gessler’s shop
(b) Gessler brothers
(c) Gessler’s shoe shop

Answer: (a)Gessler brothers.


Q7. Mr. Gessler’s complaint about the big firms was that they:

(a) spoiled his business
(b) produced worthless boots
(c) delivered only quality
(d) both (a) and (b)

Answer: (a) spoiled his business


Q8. The shoes that Gessler made, seems to speaker-

(a) Mysterious and wonderful
(b) Very worthless
(c) Awful

Answer: (a)Mysterious and wonderful.


Q9. The author felt pity so he ordered:

(a) a pair of boots
(b) many pairs of boots
(c) to mend the boot that creaked
(d) both (a) and (b)

Answer: (b) many pairs of boots


Q10. When the speaker asked Mr. Gessler ‘isn’t it awfully hard to do, Mr. Gessler? He –

(a) Did not reply anything
(b) Answers with a smile that this is an art
(c) Strangely looked at speaker and reply just a word “No”

Answer: (b)Answers with a smile that this is an art.


Q11. Mr. Gessler died of:

(a) cholera
(b) slow starvation
(c) rabies
(d) a shock

Answer: (b) slow starvation


Q12. Mr. Gessler’s lasted –

(a) Slightly
(b) Terribly
(c) Not so long

Answer: (b) Terribly.


Q13. Mr. Gessler’s shop was taken over by:

(a) the English
(b) his elder brother
(c) an English man
(d) his younger brother

Answer: (c) an English man


Q14. His shop is very –

(a) Restful and peaceful
(b) Stimulating
(c) Noisy

Answer: (a) Restful and peaceful.


Q15. The main distinction of the shop of Mr. Gessler was:

(a) its modem look
(b) its quietness
(c) the red colour
(d) its neatness

Answer: (b) its quietness


Q16. What is the sound that beat the narrow wooden stairs?

(a) The tip- taps of slippers
(b) The sound of some marbles
(c) The sound of a round ball.

Answer: (a) The tip- taps of slippers.


Q17. When the author met Mr. Gessler after his brother’s death, he found him suddenly

(a) very happy
(b) very sad
(c) very old
(d) very wise

Answer: (c) very old


Q18. The speaker asked Mr. Gessler to make a pair of –

(a) Russian slippers
(b) Russian Leather boots
(c) Leather jacket

Answer:(b) Russian Leather boots.


Q19. Mr. Gessler died of

(a) starvation
(b) heart attack
(c) accident
(d) some other disease

Answer: (a) starvation


Q20. When speaker asked Mr. Gessler to make a pair of Russian leather boots he bought with him a –

(a) Gold brown leather
(b) A pair of shoes
(c) A pair of slippers

Answer:(a) Gold brown leather.

MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Prose


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Poems

MCQ Questions for Class 7 English with Answers An Alien Hand


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment