Class 7 English MCQ with Answers Chapter 4 The Ashes that Made Trees Bloom

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Thus the mill was turned

(a) Into ashes
(b) upside down
(c) to hit it hard
(d) Into pieces

Answer: (a) Into ashes


Q2. What did the farmer take with him to the fields?

(a) Spade
(b) Some papers
(c) Some labourers
(d) None of these

Answer: (a) Spade


Q3. The dog’s spirit haunted him, The word means:

(a) troubled
(b) followed
(c) advised
(d) killed

Answer: (a) troubled


Q4. Who used to follow him?

(a) His dog
(b) A cow
(c) A pet cat
(d) His pet parrots

Answer: (a) His dog


Q5. The high road near the village was In the news because of:

(a) the new construction
(b) a grand celebration there
(c) the visit of daimio
(d) Its renovation

Answer: (c) the visit of daimio


Q6. What was the dog’s name?

(a) Tommy
(b) Muko
(c) Micky
(d) Cuckoo

Answer: (b) Muko


Q7. Daimio was delighted to see

(a) the cherry tree blossom
(b) the old man
(c) the cherry tree
(d) the ashes

Answer: (a) the cherry tree blossom


Q8. Why did the old man chop down the tree?

(a) Because the spirit of the dog asked him to do so
(b) Because he wanted to treasure
(c) Because he did not like the tree
(d) None of the above

Answer: (a) Because the spirit of the dog asked him to do so


Q9. The dog’s master

(a) got the gifts
(b) was Invited to the castle
(c) was thanked by the king
(d) all the above

Answer: (d) all the above


Q10. What did he do with the trunk of the tree?

(a) Put the wood to fire
(b) Made a small bowl
(c) Made wooden toys
(d) Threw it in the ground

Answer: (b) Made a small bowl


Q11. The neighbors hoped that the dog would find for them

(a) treasure
(b) diamonds
(c) money
(d) jewels

Answer: (a) treasure


Q12. Who are ‘they’ in the above lines?

(a) The old man and his wife
(b) The wicked old man and his wife
(c) The wicked old man
(d) The old lady

Answer: (b) The wicked old man and his wife


Q13. Instead of the treasure, they found:

(a) a box
(b) a dead kitten
(c) a snake
(d) a bag

Answer: (b) a dead kitten


Q14. What did they do?

(a) Took the dog to the garden
(b) Went to the neighbours’ house
(c) Took a spade to dig
(d) Lit the fire

Answer: (a) Took the dog to the garden


Q15. The farmer was lovable as:

(a) he was kind
(b) man could ever be
(c) the dog gave him gold
(d) the neighbors helped him

Answer: (a) he was kind


Q16. What did they do with the dog?

(a) Gave him fish
(b) Patted his back
(c) Scolded him
(d) None of these

Answer: (a) Gave him fish


Q17. ‘When the pastry was ready

(a) it turned Into gold coins
(b) It got burnt to ashes
(c) the fire place was clean and tidy
(d) the neighbors called him

Answer: (a) it turned Into gold coins


Q18. Give the meaning of ‘coaxed’.

(a) argued
(b) persuaded
(c) welcomed
(d) released

Answer: (b) persuaded


Q19. Mourning took place when the:

(a) dog barked
(b) dog followed the master
(c) dog died
(d) dog fainted

Answer: (c) dog died


Q20. Which crop the old man used to sow in his fields?

(a) Rice
(b) Wheat
(c) Maize
(d) Barley

Answer: (a) Rice


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Prose


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Poems

MCQ Questions for Class 7 English with Answers An Alien Hand


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment