Class 7 English MCQ with Answers Chapter 3 Gopal and the Hilsa-Fish

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Most of the people thought him to be:

(a) a beggar
(b) a rag-picker
(c) a mad man
(d) a politician

Answer: (c) a mad man


Q2. Who lost his temper easily?

(a) Gopal
(b) Emperor
(c) A courtier
(d) Gatekeeper

Answer: (b) Emperor


Q3. The king had to order to allow him in

(a) the gateman
(b) the mad man
(c) his servants
(d) the courtiers

Answer: (c) his servants


Q4. The fishmongers were shouting that –

(a) Come, buy, the price of hilsa fish is down today
(b) Come, come to my shop the fishes are so fresh
(c) Come to my shop, my shop is only place where you can get fresh Hilsa fish

Answer: (a) Come, buy, the price of hilsa fish is down today.


Q5. The king enquireci why Gopal:

(a) had come in that guise
(b) had come with a hilsa fish
(c) did not listen to the servants
(d) shouted at the servants

Answer: (a) had come in that guise


Q6. The householders talk only of –

(a) The fresh vegetable
(b) Hilsa fish
(c) Their domestic works

Answer: (b) Hilsa fish.


Q7. Gopal clearly reminded the king of:

(a) the challenge
(b) the talk of hilsa
(c) the reward
(d) the season of husa

Answer: (a) the challenge


Q8. “Your majesty, you should have seen the huge Hilsa caught,”who said that –

(a) The householders
(b) The fishmongers
(c) The courtier

Answer: (c)The courtiers.


Q9. The day was different as:

(a) the king was in a relaxed mood
(b) there were no guards
(c) there was a great feast of fish
(d) no one talked of the hilsa-fish

Answer: (d) no one talked of the hilsa-fish


Q10. When the one householder asked another householder about the price of Hilsa fish, he replied-

(a) The fish is too costly today
(b) You wouldn’t believe it if i told you
(c) It’s too cheep

Answer: (b) You wouldn’t believe it if i told you.


Q11. The king was fed up:

(a) with the daily routine
(b) of the talk of hilsa fish
(c) of his courtiers
(d) of lying down

Answer: (b) of the talk of hilsa fish


Q12. “Why is your face half-shaven?” Who asked whom?

(a) Gopal’s wife to Gopal
(b) Gopal’s friend to Gopal
(c) Emperor to Gopal
(d) Senapati to Gopal

Answer: (a) Gopal’s wife to Gopal


Q13. Gopal was clever so he:

(a) cheated the king
(b) disguised himself
(c) went to the king’s courtiers
(d) made his arguments, strong

Answer: (b) disguised himself


Q14. “Oh, I think I could, Your Majesty.” Who spoke these words?

(a) Emperor
(b) An official
(c) Gatekeeper
(d) Gopal

Answer: (d) Gopal


Q15. The king challenged Gopal to bring the huge hilsa:

(a) in the open place
(b) to show to the public
(c) to the palace
(d) to sell It In the market

Answer: (c) to the palace


Q16. “Are you a courtier or a fisherman ?” Who spoke so?

(a) Gopal
(b) A courtier
(c) Emperor
(d) Senapati

Answer: (c) Emperor


Q17. Gopal wished to fulfil the dream

(a) of his master
(b) of his employer
(c) of the king
(d) of the courtiers

Answer: (c) of the king


Q18. Who had achieved the impossible at the end?

(a) Emperor
(b) Courtier
(c) Gopal’s wife
(d) Gopal

Answer: (d) Gopal


Q19. It was important to execute things:

(a) which were against his wishes
(b) which were three in number
(c) which were not liked by his
(d) as he was ordered by the king wife

Answer: (b) which were three in number


Q20. “It’s happened to him ~ He’s gone mad.” Who was ‘he’ here?

(a) Emperor
(b) Gopal
(c) Gatekeeper
(d) A neighbor

Answer: (b) Gopal


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Prose


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Poems

MCQ Questions for Class 7 English with Answers An Alien Hand


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment