Class 7 MCQ with Answers English Chapter 10 The Story of Cricket

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Cricket owes its present popularity to:

(a) Radio
(b) Video
(c) Television
(d) Print Media

Answer: (c) Television


Q2. The cricket ground can be.

(a) round
(b) oval
(c) either oval or round
(d) none of these

Answer: (c) either oval or round


Q3. Cricket has a large viewership in:

(a) China
(b) Asia
(c) Russia
(d) India

Answer: (d) India


Q4. Write the meaning of ‘oval’.

(a) round
(b) shaped like an egg
(c) rectangular
(d) square

Answer: (b) shaped like an egg


Q5. Advancements in technology have affected:

(a) the game of billiards
(b) the game of hockey
(c) the game of cricket
(d) the game of table-tennis

Answer: (c) the game of cricket


Q6. Who created a global market for cricket?

(a) Multinational companies
(b) Technology of satellite television
(c) Foreign companies
(d) National companies

Answer: (b) Technology of satellite television


Q7. In one particular respect cricket is different from other games. It is that the game of cricket

(a) is very expensive
(b) takes a long time
(c) is most popular
(d) is played all over the world

Answer: (b) takes a long time


Q8. Which country has the largest viewership for the game of cricket?

(a) Australia
(b) China
(c) India
(d) Pakistan

Answer: (c) India


Q9. The pitch of the cricket is:

(a) 10 yards
(b) twenty yards
(c) 22 yards
(d) twenty five yards

Answer: (c) 22 yards


Q10. The ICC Headquarters shifted from London to.

(a) Dubai
(b) China
(c) Surat.
(d) Sydney

Answer: (a) Dubai


Q11. The ‘Laws of Cricket’ were drawn up in:

(a) 1740
(b) 1744
(c) 1741
(d) 1742

Answer: (b) 1744


Q12. When did India enter the world of Test cricket?

(a) In 1930
(b) in 1932
(c) In 1950
(d) in 1920

Answer: (b) in 1932


Q13. Cricket differs from other games:

(a) due to the equipment
(b) due to the pitch
(c) as it takes the longest time to
(d) as it takes the shortest duration complete

Answer: (c) as it takes the longest time to


Q14. The first test was played between

(a) England and West Indies
(b) Australia and West Indies
(c) England and Australia
(d) India and England

Answer: (c) England and Australia


Q15. The length of the pitch is:

(a) twenty yards
(b) twenty two yards
(c) twenty one yards
(d) twenty three yards

Answer: (b) twenty two yards


Q16. ‘Decade’ means a period of

(a) ten years
(b) ten months
(c) ten days
(d) a century

Answer: (a) ten years


Q17. The world’s first Cricket Club was formed:

(a) in Australia
(b) in Melbourne
(c) in Africa
(d) in Hambledon

Answer:(d) in Hambledon


Q18. The length of the cricket pitch is.

(a) 20 yards
(b) 21 yards
(c) 22 yards
(d) 23 yards

Answer: (c) 22 yards


Q19. Cricket is originally an/a:

(a) Indian Game
(b) American Game
(c) British Game
(d) Arabian Game

Answer: (c) British Game


Q20. Which sports does not lay down the dimensions of the playing area?

(a) Cricket
(b) Football
(c) Hockey
(d) None of these

Answer: (a) Cricket


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Prose


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Poems

MCQ Questions for Class 7 English with Answers An Alien Hand


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment