Civil Steel Structures Design Objective Questions – Set 06

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Design of a riveted joint is based on the assumption:

(A) Bending stress in rivets is accounted for
(B) Riveted hole is assumed to be completely filled by the rivet
(C) Stress in the plate in not uniform
(D) Friction between plates is taken into account

Answer:(B) Riveted hole is assumed to be completely filled by the rivet


Q2. In a tension member if one or more than one rivet holes are off the line, the failure of the member depends upon:

(A) Pitch
(B) Gauge
(C) Diameter of the rivet holes
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. If d is the distance between the flange angles,

(A) Vertical stiffeners are provided in steel plate girders if the web is less than d/85
(B) Vertical stiffeners are provided in high tensile steel plate girders if the web is less than d/175
(C) Horizontal stiffeners are provided in steel plate girders if the web is less than d/200
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. Steel tanks are mainly designed for

(A) Weight of tank
(B) Wind pressure
(C) Water pressure
(D) Earthquake forces

Answer:(C) Water pressure


Q5. The heaviest I-section for same depth is

(A) ISMB
(B) ISLB
(C) ISHB
(D) ISWB

Answer: (C) ISHB


Q6. Area of openings for buildings of large permeability is more than

(A) 10% of wall area
(B) 20% of wall area
(C) 30% of wall area
(D) 50% of wall area

Answer: (B) 20% of wall area


Q7. The cross-section of a standard fillet is a triangle whose base angles are

(A) 45° and 45°
(B) 30° and 60°
(C) 40° and 50°
(D) 20° and 70°

Answer:(A) 45° and 45°


Q8. The effective length of a compression member of length L, held in position and restrained in direction at both ends, is

(A) L
(B) 0.67 L
(C) 0.85 L
(D) 1.5 L

Answer: (B) 0.67 L


Q9. In case horizontal stiffeners are not used, the distance between vertical legs of flange angles at the top and bottom of a plate girder, is known as

(A) Overall depth
(B) Clear depth
(C) Effective depth
(D) None of these

Answer: (B) Clear depth


Q10. If N is the number of rivets in the joint, the strength of a riveted joint against shearing of rivets, is given by

(A) Ps = N × (π/4) d2 × Ps
(B) Ps = N × (d × t × ps)
(C) Ps = N × (p – d) × t × Ps
(D) Ps = N × (P + d) × t × ps

Answer: (A) Ps = N × (π/4) d2 × Ps


Q11. Efficiency of a riveted joint is defined as the ratio of

(A) Least strength of a riveted joint to the strength of solid plate
(B) Greatest strength of a riveted joint to the strength of solid plate
(C) Least strength of a riveted plate to the greatest strength of the riveted joint
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. Pick up the correct statement from the following:

(A) The steel beams placed in plain cement concrete, are known as reinforced beams
(B) The filler joists are generally continuous over three-supports only
(C) Continuous fillers are connected to main beams by means of cleat angles
(D) Continuous fillers are supported by main steel beams

Answer: (D) Continuous fillers are supported by main steel beams


Q13. The sway bracing is designed to transfer

(A) 20% of the top panel wind load to bottom bracing
(B) 10% of the top panel wind load to bottom bracing
(C) 25% of the top panel wind load to bottom bracing
(D) 50% of the top panel wind load to bottom bracing

Answer: (D) 50% of the top panel wind load to bottom bracing


Q14. By providing sufficient edge distance, which of the following failures of riveted joint can be avoided?

(A) Tension failure of the plate
(B) Shear failure of the rivet
(C) Shear failure of the plate
(D) Crushing failure of the rivet

Answer:(C) Shear failure of the plate


Q15. The diameter of base of conical flare of a steel stack is

(A) Less than d
(B) Equal to d
(C) More than d
(D) Any of the above
Where ‘d’ is the diameter of the cylindrical part

Answer: (C) More than d


Design of Steel Structures Civil Engineering MCQ


We hope the given Design of Steel Structures Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Design of Steel Structures Civil Engineering. If you have any queries related to Design of Steel Structures Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment