Civil Engineering Test on Highway Engineering – Set 21

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. For the movement of vehicles at an intersection of two roads, without any interference, the type of grade separator generally preferred to, is

(A) Delta
(B) Trumpet
(C) Diamond interchange
(D) Clover leaf

Answer: (D) Clover leaf


Q2. In cement concrete pavements, tensile stress is due to:

(A) Bending or deflection under wheel loads
(B) Difference in temperature of the top and bottom of pavement
(C) Contraction of slab during falling temperature
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. The convexity provided to the carriageway between the crown and edge of the pavement, is known as

(A) Super-elevation
(B) Camber
(C) Height of the pavement
(D) None of these

Answer:(B) Camber


Q4. Minimum radius of curvature of National Highways or State highways in hill region free from snow, is kept

(A) 60 m
(B) 50 m
(C) 33 m
(D) 30 m

Answer: (B) 50 m


Q5. If L is the length of vehicles in meters, C is the clear distance between two consecutive vehicles (stopping sight distance), V is the speed of vehicles in km/hour, the maximum number N of vehicles/hour, is

(A) N = 1000 V / (L + C)
(B) N = (L + C) / 1000 V
(C) N = 1000 L / (C + V)
(D) N = 1000 C / (L + V)

Answer: (A) N = 1000 V / (L + C)


Q6. If N is the algebraic difference of grades, S is the minimum sight distance in metres, the length (L) of a summit curve is

(A) NS/4
(B) NS2/4
(C) N2S/4
(D) (NS)2/4

Answer: (B) NS2/4


Q7. Width of vehicles affects the width of

(A) Lanes
(B) Shoulders
(C) Parking spaces
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. Extra widening required at a horizontal curve on a single lane hill road of radius 80 m for a design speed of 50 kmph and for a vehicle with wheel base 6.0 m is

(A) 0.225 m
(B) 0.589 m
(C) 1.250 m
(D) None of these

Answer: (B) 0.589 m


Q9. If the elevations along a road increase, the slope of the road along the longitudinal direction, is known as

(A) Gradient
(B) Grade
(C) Positive grade
(D) Negative grade

Answer: (A) Gradient


Q10. The width formation of a road means the width of

(A) Carriageway
(B) Pavement and shoulders
(C) Embankment at ground level
(D) Embankment at the top level

Answer: (D) Embankment at the top level


Q11. When an up gradient of a highway meets a downgrade, the vertical curve provided, is known as

(A) Valley curve
(B) Sag curve
(C) Summit curve
(D) All the above

Answer: (C) Summit curve


Q12. Cement grouted pavement is classified as

(A) Rigid pavement
(B) Semi-rigid pavement
(C) Flexible pavement
(D) None of these

Answer: (B) Semi-rigid pavement


Q13. The maximum safe speed on roads, depends on the

(A) Type of road surface
(B) Type of curves
(C) Sight distance
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. Customers prefer parking of their vehicles at

(A) 90° to aisles
(B) 85° to aisles
(C) 80° to aisles
(D) 75° to aisles

Answer: (D) 75° to aisles


Q15. Non-passing sight distance along a road is the longest distance at which the driver of a moving vehicle, may see an obstacle on the pavement

(A) 10 cm high
(B) 25 cm high
(C) 50 cm high
(D) 100 cm high

Answer: (A) 10 cm high


Highway Engineering MCQs all set-

Highway Engineering Objective Questions Test – Set 01
Highway Engineering MCQ Questions – Set 02
Highway Engineering MCQ Questions – Set 03
Highway Engineering objective type questions pdf – Set 04
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers – Set 05
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 06
Highway Engineering Objective Questions and Answers pdf – Set 07
Objective Questions in Highway Engineering – Set 08
Highway Engineering Objective Type Questions – Set 09
Highway Engineering MCQ Practice Test – Set 10
Highway Engineering MCQ pdf – Set 11
MCQ for Highway Engineering – Set 12
MCQ on Highway Engineering pdf – Set 13
Highway Engineering material testing MCQ Test – Set 14
Highway Engineering online test – Set 15
Highway Engineering exam papers – Set 16
Highway Engineering exam questions pdf – Set 17
Highway Engineering MCQ Test Questions Online – Set 18
Civil Highway Engineering Practice Test – Set 19
Objective Questions Civil Highway Engineering – Set 20
Civil Engineering Test on Highway Engineering – Set 21
Highway Engineering – Civil Engineering Questions and Answers – Set 22
Highway Traffic Engineering Objective Questions Answers – Set 23
Highway Engineering objective questions and answers Set – 24

We hope the given Highway Engineering Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Highway Engineering MCQs all set-

We hope the given Highway Engineering Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment