Civil Engineering MCQs with Answers Concrete Technology – Set 08

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. For given workability the grading requiring the least amount of water is one that gives

(A) Greatest surface area for the given cement and aggregates
(B) Least surface area for the given cement and aggregates
(C) Least weight for the given cement and aggregates
(D) Greatest weight for the given cement and aggregates

Answer: (A) Greatest surface area for the given cement and aggregates


Q2. The 28 days cube strength of mass concrete using aggregates of maximum size 5 cm for gravity dams should be

(A) Between 150 to 300 kg/cm2
(B) Between 350 to 600 kg/cm2
(C) Between 150 to 500 kg/cm2
(D) Below 200 kg/cm2

Answer: (D) Below 200 kg/cm2


Q3. The entrained air in concrete

(A) Increases workability
(B) Decreases workability
(C) Decreases resistance to weathering
(D) Increases strength

Answer: (A) Increases workability


Q4. Minimum pitch of transverse reinforcement in a column is

(A) The least lateral dimension of the member
(B) Sixteen times the smallest diameter of longitudinal reinforcement bar to be tied
(C) Forty-eight times the diameter of transverse reinforcement
(D) Lesser of the above three values

Answer: (D) Lesser of the above three values


Q5. Select the incorrect statement

(A) Lean mixes bleed more as compared to rich ones
(B) Bleeding can be minimized by adding pozzolana finer aggregate
(C) Bleeding can be increased by addition of calcium chloride
(D) None of the above

Answer: (D) None of the above


Q6. According to IS: 4561978, the flexural strength of concrete is

(A) Directly proportional to compressive strength
(B) Inversely proportional to compressive strength
(C) Directly proportional to square root of compressive strength
(D) Inversely proportional to square root of compressive strength

Answer: (C) Directly proportional to square root of compressive strength


Q7. Pick up the incorrect statement applicable to the field test of good cement.

(A) When one thrusts one’s hand into a bag of cement, one should feel warm
(B) The color of the cement is bluish
(C) By rubbing cement in between fingers, one should feed rough
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. Permissible compressive strength of M 150 concrete grade is

(A) 100 kg/cm2
(B) 150 kg/cm2
(C) 200 kg/cm2
(D) 250 kg/cm2

Answer: (C) 200 kg/cm2


Q9. Slump test is done for

(A) Clay
(B) Sand
(C) Lime
(D) Concrete

Answer: (D) Concrete


Q10. An aggregate is known as cyclopean aggregate if its size is more than

(A) 4.75 mm
(B) 30 mm
(C) 60 mm
(D) 75 mm

Answer: (D) 75 mm


Q11. Cement used for normal concrete construction, is obtained by burning a mixture of

(A) Siliceous and argillaceous materials
(B) Argillaceous and calcareous materials
(C) Siliceous and calcareous materials
(D) Siliceous, argillaceous and calcareous materials

Answer: (D) Siliceous, argillaceous and calcareous materials


Q12. Di-calcium silicate (C2S)

(A) Hydrates rapidly
(B) Generates less heat of hydration
(C) Hardens rapidly
(D) Provides less ultimate strength to cement

Answer: (A) Hydrates rapidly


Q13. In counterfort type retaining walls
(i) The vertical slab is designed as a continuous slab
(ii) The heel slab is designed as a continuous slab
(iii) The vertical slab is designed as a cantilever
(iv) The heel slab is designed as a cantilever
The correct answer is

(A) (i) and (ii)
(B) (i)and(iv)
(C) (ii) and (iii)
(D) (iii) and (iv)

Answer: (A) (i) and (ii)


Q14. As compared to ordinary Portland cement, high alumina cement has

(A) Higher initial setting time but lower final setting time
(B) Lower initial setting time but higher final setting time
(C) Higher initial and final setting times
(D) Lower initial and final setting times

Answer: (A) Higher initial setting time but lower final setting time


Q15. The limits of percentage p of the longitudinal reinforcement in a column is given by

(A) 0.15% to 2%
(B) 0.8% to 4%
(C) 0.8% to 6%
(D) 0.8% to 8%

Answer: (C) 0.8% to 6%


Concrete Technology and Design MCQ with Answers


We hope the given Concrete Technology and Design MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Concrete Technology and Design MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment