Civil Engineering Graphic Statics MCQ – Set 16

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. What is the answer to this question?

(A) Zero
(B) 2 t
(C) 3 t
(D) 1 t

Answer: (A) Zero


Q2. A smooth cylinder lying on its convex surface remains

(A) In stable equilibrium
(B) In unstable equilibrium
(C) In neutral equilibrium
(D) Out of equilibrium

Answer:(B) In unstable equilibrium


Q3. The force which produces an acceleration of 1 m/sec2 in a mass of one kg, is called

(A) Dyne
(B) Newton
(C) Joule
(D) Erg

Answer: (B) Newton


Q4. A Second’s pendulum gains 2 minutes a day. To make it to keep correct time its length

(A) Must be decreased
(B) Must be increased
(C) Is not changed but weight of the bob is increased
(D) Is not changed but weight of the bob is decreased

Answer: (B) Must be increased


Q5. A trolley wire weighs 1 kg per metre length. The ends of the wire are attached to two poles 20 m apart. If the horizontal tension is 1000 kg, the central dip of the cable is

(A) 2 cm
(B) 3 cm
(C) 4 cm
(D) 5 cm

Answer: (D) 5 cm


Q6. If ‘G’ is the Gauge of track, ‘v’ is velocity of the moving vehicle, ‘g’ is the acceleration due to gravity and ‘r’ is the radius of a circular path, the required super elevation is

(A) gv²/Gr
(B) Gr²/gr
(C) Gr²/gv²
(D) Gv²/gv

Answer: (D) Gv²/gv


Q7. In a simple harmonic motion, the position of equilibrium is always

(A) Stable
(B) Unstable
(C) Neutral
(D) None of the above

Answer: (A) Stable


Q8. A particle moves in a straight line and its position is defined by the equation x = 6 t² – t3 where t is expressed in seconds and ‘x’ in meters. The maximum velocity during the motion is

(A) 6 m/sec
(B) 12 m/sec
(C) 24 m/sec
(D) 48 m/sec

Answer: (B) 12 m/sec


Q9. A uniform pyramid and a uniform prism of same height lie with their base on the surface. Which is more stable?

(A) Pyramid
(B) Prism
(C) Both equally stable
(D) None of the above

Answer: (A) Pyramid


Q10. The centre of gravity of a quadrant of a circle lies along its central radius at a distance of

(A) 0.2 R
(B) 0.4 R
(C) 0.3 R
(D) 0.6 R

Answer:(D) 0.6 R


Q11. Periodic time of a particle moving with simple harmonic motion is the time taken by the particle for

(A) Half oscillation
(B) Quarter oscillation
(C) Complete oscillation
(D) None of these

Answer: (C) Complete oscillation


Q12. For a particle moving with a simple harmonic motion, the frequency is

(A) Directly proportional to periodic time
(B) Inversely proportional to periodic time
(C) Inversely proportional to its angular velocity
(D) Directly proportional to its angular velocity

Answer: (B) Inversely proportional to periodic time


Q13. Lami’s theorem states that

(A) Three forces acting at a point are always in equilibrium
(B) If three forces acting on a point can be represented in magnitude and direction by the sides of a triangle, the point will be in the state of equilibrium
(C) Three coplanar forces acting at a point will be in equilibrium, if each force is proportional to the sine of the angle between the other two
(D) Three coplanar forces acting at a point will be in equilibrium if each force is inversely proportional to the sine of the angle between the other two

Answer: (C) Three coplanar forces acting at a point will be in equilibrium, if each force is proportional to the sine of the angle between the other two


Q14. One end of a light string 4 m in length is fixed to a point on a smooth wall and the other end fastened to a point on the surface of a smooth sphere of diameter 2.25 m and of weight 100 kg. The reaction between the sphere and the wall of the arrangement made is

(A) 102.5 kg
(B) 105.5 kg
(C) 108.5 kg
(D) 110 kg

Answer: (A) 102.5 kg


Q15. Principle of Transmissibility of Forces states that, when a force acts upon a body, its effect is

(A) Maximum if it acts at the centre of gravity of the body
(B) Different at different points on its line of
(C) Same at every point on its line of action
(D) Minimum if it acts at the C.G. of the body

Answer: (C) Same at every point on its line of action


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ with Answers


We hope the given Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Applied Mechanics and Graphic Statics MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment