Civil Engineering Applied Mechanics Quiz – Set 23

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Equation of motion of a point in a straight line, is

(A) v = u + ft
(B) S = ut + ½ ft2
(C) 2fS = v2 – u2
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. The angle of projection for a range is equal to the distance through which the particle would have fallen in order to acquire a velocity equal to the velocity of projection, will be

(A) 30°
(B) 45°
(C) 60°
(D) 75°

Answer: (D) 75°


Q3. Pick up the correct statement from the following:

(A) If two equal and perfectly elastic smooth spheres impinge directly, they interchange their velocities
(B) If a sphere impinges directly on an equal sphere which is at rest, then a fraction ½(1 – e2) the original kinetic energy is lost by the impact
(C) If two equal spheres which are perfectly elastic impinge at right angles, their direction after impact will still be at right angles
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. The unit of impulse, is

(A) kg.m/sec
(B) kg.m/sec
(C) kg.m/sec2
(D) kg.m/sec

Answer: (A) kg.m/sec

Q5. One half of a vibration of a body, is called

(A) Period time
(B) Oscillation
(C) Beat
(D) Amplitude

Answer: (C) Beat


Q6. The inherent property of a body which offers reluctance to change its state of rest or uniform motion, is

(A) Weight
(B) Mass
(C) Inertia
(D) Momentum

Answer: (C) Inertia


Q7. The moment of inertia of a hollow circular section whose external diameter is 8 cm and internal diameter is 6 cm, about centroidal axis, is

(A) 437.5 cm4
(B) 337.5 cm4
(C) 237.5 cm4
(D) 137.5 cm4

Answer: (D) 137.5 cm4


Q8. Time required to stop a car moving with a velocity 20 m/sec within a distance of 40 m, is

(A) 2 sec
(B) 3 sec
(C) 4 sec
(D) 5 sec

Answer:(C) 4 sec


Q9. A particle is executing simple harmonic motion in a line 1.0 m long. If the time of one complete vibration is 1 sec, then the maximum velocity of the particle is

(A) 1.00 m/sec
(B) 1.57 m/sec
(C) 3.14 m/sec
(D) 6.28 m/sec

Answer: (C) 3.14 m/sec


Q10. On a ladder resting on a rough ground and leaning against a smooth vertical wall, the force of friction acts

(A) Downwards at its upper end
(B) Upwards at its upper end
(C) Perpendicular to the wall at its upper end
(D) Zero at its upper end

Answer: (D) Zero at its upper end


Q11. A ball of mass 1 kg moving with a velocity of 2 m/sec collides a stationary ball of mass 2 kg and comes to rest after impact. The velocity of the second ball after impact will be

(A) Zero
(B) 0.5 m/sec
(C) 1.0 m/sec
(D) 2.0 m/sec

Answer:(C) 1.0 m/sec


Q12. Pick up the correct statement from the following. The kinetic energy of a body

(A) Before impact is equal to that after impact
(B) Before impact is less than that after impact
(C) Before impact is more than that after impact
(D) Remain constant

Answer: (C) Before impact is more than that after impact


Q13. A Seconds pendulum executes

(A) 0.5 beat per second
(B) 1.0 beat per second
(C) 2.0 beats per second
(D) 2.5 beats per second

Answer: (C) 2.0 beats per second


Q14. The centre of gravity of a plane lamina will not be at its geometrical centre if it is a

(A) Circle
(B) Equilateral triangle
(C) Rectangle
(D) Right angled triangle

Answer: (D) Right angled triangle


Q15. The reaction at the support ‘A’ of the beam shown in below figure is

(A) 2 t
(B) 5.8 t
(C) 0.2 t
(D) 3.5 t

Answer: (D) Right angled triangle


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ with Answers


We hope the given Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Applied Mechanics and Graphic Statics MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment