Civil Engineering Applied Mechanics MCQ – Set 15

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. To attain the synchronous orbit, the launch of a satellite, is done from a place

(A) On equator
(B) On 30° latitude
(C) On 45° latitude
(D) On the poles

Answer: (A) On equator


Q2. A projectile is fired with a velocity of 100.3 m/sec. at an elevation of 60°. The velocity attained by the projectile when it is moving at a height of 100 m, is

(A) 70 m/sec
(B) 75 m/sec
(C) 80 m/sec
(D) 90 m/sec

Answer: (D) 90 m/sec


Q3. The height at which the end of a rope of length ‘l’ should be tied so that a man pulling at the other end may have the greatest tendency to overturn the pillar, is

(A) ¾ l
(B) ½ l
(C) l/√2
(D) 2/√3 l

Answer: (C) l/√2


Q4. Pick up the correct statement from the following. A rubber ball when strikes a wall rebounds but a lead ball of same mass and velocity when strikes the same wall, falls down

(A) Rubber and lead balls undergo equal changes in momentum
(B) Change in momentum suffered by lead ball is less that of rubber ball
(C) Momentum of rubber ball is less than that of lead ball
(D) None of these

Answer:(D) None of these


Q5. A stone is thrown vertically upwards with a vertical velocity of 49 m/sec. It returns to the ground in

(A) 5 sec
(B) 8 sec
(C) 10 sec
(D) 20 sec

Answer: (C) 10 sec


Q6. A cube on a smooth horizontal surface

(A) Cannot be in stable equilibrium
(B) Cannot be in neutral equilibrium
(C) Cannot be in unstable equilibrium
(D) Can be in any of these states

Answer: (D) Can be in any of these states


Q7. Two objects moving with uniform speeds are 5 m apart after 1 second when they move towards each other and are 1 m apart when they move in the same direction.
The speeds of the objects are:

(A) 2 m/sec and 2 m/sec
(B) 3 m/sec and 2 m/sec
(C) 3 m/sec and 3 m/sec
(D) 4 m/sec and 6 m/sec

Answer: (B) 3 m/sec and 2 m/sec


Q8. If two forces each equal to ‘T’ in magnitude act at right angles, their effect may be neutralized by a third force acting along their bisector in opposite direction whose magnitude will be

(A) 2 T
(B) 1/2 T
(C) √2 T
(D) 3 T

Answer: (C) √2 T


Q9. The velocity ratio of an inclined plane of inclination ‘θ’ with horizontal for lifting a load is

(A) sin θ
(B) cos θ
(C) tan θ
(D) cosec θ

Answer: (D) cosec θ


Q10. A body of weight 14 g appears to weight 13 g when weighed by a spring balance in a moving lift. The acceleration of the lift at that moment was

(A) 0.5 m/sec2
(B) 0.7 m/sec2
(C) 1 m/sec2
(D) 1 cm/sec2

Answer: (B) 0.7 m/sec2


Q11. When a body of mass M1 is hanging freely and another of mass M2 lying on a smooth inclined plane(α) are connected by a light index tensile string passing over a smooth pulley, the acceleration of the body of mass M1, will be given by

(A) g(M1 + M2 sin α)/(M1 + M2­) m/sec
(B) g(M1 – M2 sin α)/(M1 + M2­) m/sec²
(C) g(M2 + M1 sin α)/(M1 + M2­) m/sec²
(D) g(M2 × M1 sin α)/(M2 – M1­) m/sec²

Answer: (B) g(M1 – M2 sin α)/(M1 + M2­) m/sec²


Q12. Two forces of 6 Newtons and 8 Newtons which are acting at right angles to each other, will have a resultant of

(A) 5 Newtons
(B) 8 Newtons
(C) 10 Newtons
(D) 12 Newtons

Answer: (C) 10 Newtons


Q13. The product of mass and velocity of a moving a body, is called

(A) Moment
(B) Momentum
(C) Power
(D) Impulse

Answer: (B) Momentum


Q14. One end of an elastic string of natural length ‘l’ and modulus ‘X’ is kept fixed while to the other end is attached a particle of mass m which is hanging freely under gravity. The particle is pulled down vertically through a distance ‘x’, held at rest and then released.
The motion is

(A) A simple harmonic motion
(B) A rectilinear motion with constant speed
(C) A damped oscillatory motion
(D) None of the above

Answer: (A) A simple harmonic motion


Q15. Rate of change of angular momentum is equal to

(A) Force
(B) Torque
(C) Linear momentum
(D) Impulse

Answer: (B) Torque


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ with Answers


We hope the given Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Applied Mechanics and Graphic Statics MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment