Chemistry Multiple Choice Questions Set – 9

Question 1.

Indane gas is mixture of

A. Butane and hydrogen
B. Butane and oxygen
C. Butane and propane
D. Methane and oxygen

Ans: C. Butane and propane


Question 2.

L.P.G. is mostly liquefied

A. Hydrogen
B. Oxygen
C. Butane
D. Methane

Ans: C. Butane


Question 3.

Petroleum is a mixture of

A. Elements
B. Hydrocarbons
C. Polymers
D. Salts

Ans: B. Hydrocarbons


Question 4.

Which of the following is the petroleum wax ?

A. Bees wax
B. Carnauba wax
C. Paraffin wax
D. Jojoba wax

Ans: C. Paraffin wax


Question 5.

The charcoal used to decolourise brown sugar solution is

A. Wood charcoal
B. Coconut charcoal
C. Animal charcoal
D. Sugar charcoal

Ans: C. Animal charcoal


Question 6.

Which one of the following is not coal variety?

A. Lignite
B. Bituminous
C. Dolomite
D. Peat

Ans: C. Dolomite


Question 7.

Which of the following contains high content of lead?

A. Coal
B. Cooking gas
C. High octane fuel
D. Low octane fuel

Ans: C. High octane fuel


Question 8.

The hottest part of the gas flame is known as

A. Blue zone
B. Non-luminous zone
C. Luminous zone
D. Dark zone

Ans: C. Luminous zone


Question 9.

The major component in the LPG is

A. Methane
B. Butane
C. Ethane
D. Propane

Ans: B. Butane


Question 10.

Which of the following is used to increase the anti-knocking property of petrol ?

A. Tetramethyl lead
B. Tetraethyl lead
C. Trimethyl lead
D. Triethyl lead

Ans: B. Tetraethyl lead


Question 11.

Piped Natural Gas (PNG) is used for

A. Mining
B. Welding
C. Anaesthesia
D. Cooking

Ans: D. Cooking


Question 12.

Water is not effective in extinguishing a fire caused by petrol because

A. The flame is too hot for water to cool it down
B. Water and petrol react chemically
C. Water and petrol are miscible with each other
D. Water and petrol are immiscible with each other and petrol which forms the upper layer continues to burn

Ans: D. Water and petrol are immiscible with each other and petrol which forms the upper layer continues to burn


Question 13.

Domestic cooking gas consists mostly of

A. Methane and ethane
B. Liquified butane and isobutane
C. Hydrogen and acetylene
D. Ethylene and carbon monoxide

Ans: B. Liquified butane and isobutane


Question 14.

The quality of petrol is expressed in terms of

A. Cetane number
B. Gold number
C. Octane number
D. Added unlead compounds

Ans: C. Octane number


Question 15.

Petroleum consists of a mixture of

A. Carbohydrates
B. Carbonates
C. Hydrocarbons
D. Carbides

Ans: C. Hydrocarbons


Question 16.

The temperature of oxy-acetylene flame is around

A. 2800°C
B. 3200°C
C. 3600°C
D. 4000°C

Ans: D. 4000°C


Question 17.

Which one of the following is known as the ‘brown coal’?

A. Anthracite
B. Bituminous
C. Coke
D. Lignite

Ans: D. Lignite


Question 18.

Which of the following type of coal has the lowest proportion of volatile matter ?

A. Lignite
B. Peat
C. Bituminous
D. Anthracite

Ans: D. Anthracite


Question 19.

White coal is

A. Uranium
B. Hydro-electricity
C. Diamond
D. None of these

Ans: D. None of these


Question 20.

Helium gas is used in gas balloons instead of hydrogen gas because it is

A. Lighter than hydrogen
B. More abundant than hydrogen
C. Non-combustible
D. More stable

Ans: C. Non-combustible


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment