Chemistry Multiple Choice Questions Set – 8

Question 1.

Rusting of iron takes place due to

A. Oxidation
B. Carbonation
C. Exfoliation
D. Corrosion

Ans: A. Oxidation


Question 2.

Cooking gas is a mixture of

A. Methane and ethylene
B. Carbon dioxide and oxygen
C.Butane and propane
D. Carbon monoxide and carbon dioxide

Ans: C.Butane and propane


Question 3.

The chief source of naphthalene is

A. Coal-tar
B. Diesel
C. Charcoal
D. Camphor

Ans: A. Coal-tar


Question 4.

Combustion of a candle is a/an

A. Photochemical reaction
B. Physical change
C. Endothermic reaction
D. Exothermic reaction

Ans: D. Exothermic reaction


Question 5.

Thermal electricity is generated by using which of these ?

A. Coal only
B. Coal and Natural Gas only
C. Coal, Natural Gas and Petroleum
D. None of these

Ans: C. Coal, Natural Gas and Petroleum


Question 6.

The gas that usually causes explosions in coal mines is

A. Hydrogen
B. Carbon monoxide
C. Air
D. Methane

Ans: D. Methane


Question 7.

Which of the following is chiefly present in LPG (Liquefied Petroleum Gas) ?

A. Methane
B. Ethane
C. Propane
D. Butane

Ans: D. Butane


Question 8.

Which of the following is the major constituent of LPG?

A. Methane
B. Ethane
C. Propane
D. Butane

Ans: D. Butane


Question 9.

Submarines move under water. They have engines that run on

A. Petrol and oxygen
B. Diesel
C. Batteries
D. Steam

Ans: B. Diesel


Question 10.

Candle is a mixture of

A. Paraffin was and stearic acid
B. Bees wax and stearic acid
C. Higher fatty acids and stearic acid
D. Bees wax and paraffin wax

Ans: A. Paraffin was and stearic acid


Question 11.

Which variety of coal contains recognisable traces of the original plant material ?

A. Anthracite
B. Lignite
C. Peat
D. Bitumen

Ans: C. Peat


Question 12.

Which is the highest quality of hard coal?

A. Anthracite
B. Bituminous
C. Lignite
D. Peat

Ans: A. Anthracite


Question 13.

Coal is formed from

A. Crude oil
B. Deposit of animal waste
C. Coke
D. Compressed and hardened biomass

Ans: D. Compressed and hardened biomass


Question 14.

Which of the following processes is used for the production of Biodiesel ?

A. Transamination
B. Transcription
C. Transesterification
D. Translation

Ans: C. Transesterification


Question 15.

The main source of Naphthalene is

A. Charcoal
B. Camphor
C. Coal-tar
D. Diesel

Ans: C. Coal-tar


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment