Chemistry Multiple Choice Questions Set – 7

Question 1.

The metal used to galvanise iron to protect it from rusting is

A. Zinc
B. Chromium
C. Lead
D. Antimony

Ans: A. Zinc


Question 2.

When a spoon is to be electroplated with nickel the spoon is

A. Dipped in a nickel sulphate solution
B. Made anode and a pure nickel rod, the cathode
C. Made cathode and a pure nickel red, the anode
D. Coated with nickel sulphate and dried

Ans: C. Made cathode and a pure nickel red, the anode


Question 3.

Galvanization is the :

A. Deposition of zinc on iron
B. Deposition of tin on iron
C. Deposition of copper on iron
D. Deposition of aluminium on iron

Ans: A. Deposition of zinc on iron


Question 4.

A potato tuber has been cut into two halves. A few drops of iodine solution are placed on the cut surface of one of the halves. What colour change will be noticed?

A. From brown to blue-black
B. From brown to orange-red
C. From blue to pink
D. From pink to blue-green

Ans: A. From brown to blue-black


Question 5.

Iron is prevented from rusting by coating with zinc. This process is called as

A. Galvanisation
B. Corrosion
C. Sublimation
D. Reduction

Ans: A. Galvanisation


Question 6.

Conversion of chemical energy into electrical energy occurs in

A. Atomic bombs
B. Dynamo
C. A battery
D. Electric heaters

Ans: C. A battery


Question 7.

Which one of the following metals is used to galvanise iron ?

A. Copper
B. Lead
C. Zinc
D. Mercury

Ans: C. Zinc


Question 8.

An electrochemical cell which is used as a source of direct electrical current at constant voltage under standard conditions is called a :

A. Power transmittor
B. Battery
C. Uninterrupted power supply (UPS)
D. Generator

Ans: B. Battery


Question 9.

An electric iron has a heating element made of :

A. Copper
B. Tungsten
C. Nichrome
D. Zinc

Ans: C. Nichrome


Question 10.

The process of covering water pipes made of Iron with Zinc layer to prevent corrosion is called :

A. Zinc plating
B. Alloy formation
C. Vulcanization
D. Galvanization

Ans: D. Galvanization


Question 11.

A non-electronic conductor is

A. Iron
B. Gas Carbon
C. Copper Sulphate
D. None of these

Ans: D. None of these


Question 12.

The metals commonly used for electroplating are

A. Gold, Sodium and Chromium
B. Chromium, Copper and Nickel
C. Nickel, Lead and Chromium
D. Gold, Sodium and Potassium

Ans: B. Chromium, Copper and Nickel


Question 13.

The metal chiefly used for galvanising iron is :

A. Zinc
B. Mercury
C. Cadmium
D. Tin

Ans: A. Zinc


Question 14.

Galvanization of iron is carried out using

A. Zinc
B. Tin
C. Copper
D. Chromium

Ans: A. Zinc


Question 15.

The anode of a dry cell is made up of

A. Iron
B. Cadmium
C. Zinc
D. Lead

Ans: C. Zinc


Question 16.

In galvanization, iron is coated with

A. Copper
B. Zinc
C. Tin
D. Nickel

Ans: B. Zinc


Question 17.

The anode in a dry cell consists of

A. Copper
B. Zinc
C. Cadmium
D. Graphite

Ans: B. Zinc


Question 18.

The working of a dry cell is based on

A. Decomposition reaction
B. Spontaneous oxidation-reduction reaction
C. Combination reaction
D. Electrolysis

Ans: D. Electrolysis


Question 19.

The coating of a thin layer of zinc on steel or iron objects is known as

A. Hot dipping
B. Tinning
C. Galvanising
D. Electroplating

Ans: C. Galvanising


Question 20.

The process of improving the quality of rubber by heating it with sulphur is called

A. Vulcanization
B. Acceleration
C. Sulphonation
D. Galvanization

Ans: A. Vulcanization


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment