Chemistry Multiple Choice Questions Set – 6

Question 1.

One carat of diamond is equal to

A. 100 mg
B. 150 mg
C. 200 mg
D. 250 mg

Ans: C. 200 mg


Question 2.

Which of the following gases is present under pressure in soft drinks?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Carbon dioxide
D. Nitrous oxide

Ans: C. Carbon dioxide


Question 3.

Highly toxic gas which causes headache, visual difficulty, paralysis and even death is

A. CO2
B. O3
C. CO
D. All of these

Ans: C. CO


Question 4.

Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire ?

A. Foam type
B. Soda acid type
C. Powder type
D. None of these

Ans: A. Foam type


Question 5.

Carbon dioxide is

A. A reducing agent
B. An oxidising agent
C. A dehydrating agent
D. A bleaching agent

Ans: A. A reducing agent


Question 6.

If we burn graphite,

A. Residue will be left
B. No residue will be left
C. It will not burn
D. It will change into diamond

Ans: B. No residue will be left


Question 7.

Water gas is the combination of

A. CO and H2
B. CO2and H2
C. CO and H2O
D. CO2 and CO

Ans: A. CO and H2


Question 8.

Man dies in the atmosphere of CO, because it

A. Dries up the blood
B. Combines with O2 present in the body
C. Reduces the organic matter of tissues
D. Combines with the haemoglobin of blood, thereby making the later incapable of absorbing O2

Ans: D. Combines with the haemoglobin of blood, thereby making the later incapable of absorbing O2


Question 9.

Hardest allotrope of carbon is

A. Diamond
B. Graphite
C. Coke
D. Lamp black

Ans: A. Diamond


Question 10.

Lead pencil contains

A. Lead
B. Ferrous sulphide
C. Lead sulphide
D. Graphite

Ans: D. Graphite


Question 11.

The gas that causes suffocation and death when coal or coke is burnt in a closed room is

A. Methane
B. Ethane
C. Carbon monoxide
D. Carbon dioxide

Ans: C. Carbon monoxide


Question 12.

It is dangerous to leave the car engine running in a closed garage, because it may cause serious pollution due to poisoning by emission of

A. CO2
B. CO
C. Unburnt petrol
D. SO2

Ans: B. CO


Question 13.

Diamond is lustrous because

A. It is colourless
B. It is hard
C. It is pure
D. Its refractive index is high

Ans: D. Its refractive index is high


Question 14.

Highest percentage of carbon is found in which form of coal?

A. Anthracite
B. Bituminous
C. Peat
D. Lignite

Ans: A. Anthracite


Question 15.

Which one is not a pure form of carbon?

A. Coal
B. Graphite
C. Diamond
D. Gold

Ans: D. Gold


Question 16.

Which gas is used as fire extinguisher ?

A. Carbon dioxide
B. Carbon monoxide
C. Carbon suboxide
D. Sulphur dioxide

Ans: A. Carbon dioxide


Question 17.

Dry ice is

A. Solid ammonia
B. Solid sulphur dioxide
C. Dry carbon dioxide gas
D. Solid carbon dioxide

Ans: D. Solid carbon dioxide


Question 18.

The main source of carbon monoxide is

A. Industrial process
B. Fuel combustion
C. Transportation
D. Solid waste disposal

Ans: C. Transportation


Question 19.

Which one is the purest form of carbon?

A. Coal
B. Graphite
C. Diamond
D. Iron

Ans: C. Diamond


Question 20.

The process which does not evolve CO2 in air is

A. Burning
B. Breathing
C. Organic delay
D. Photosynthesis

Ans: D. Photosynthesis


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment