Chemistry Multiple Choice Questions Set – 56

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

Which one of the following minerals is found in Monazite sand ?

A. Potassium
B. Uranium
C. Thorium
D. Sodium

Ans: C. Thorium


Question 2.

The coordination number of body centered atom in cubic structure is

A. 4
B. 6
C. 8
D. 10

Ans: C. 8


Question 3.

The degree of dissociation of an electrolyte depends on

A. Dilution
B. Impurities
C. Atmospheric pressure
D. Method of dissolution

Ans: A. Dilution


Question 4.

When a lead storage battery is discharged,

A. SO2 is evolved
B. Lead sulphate is consumed
C. Lead is formed
D. Sulphuric acid is consumed

Ans: D. Sulphuric acid is consumed


Question 5.

Which of the following is the main compound of voter ink?

A. Silver nitrate
B. Ammonium Chloride
C. Silver Chloride
D. Ammonium Nitrate

Ans: A. Silver nitrate


Question 6.

The product, 9-nitroanthracene is obtained from anthracene by the action of

A. Nitric acid and acetic anhydride
B. Nitric acid and ethyl alcohol
C. Nitric acid and acetic acid
D. Nitric acid in excess

Ans: A. Nitric acid and acetic anhydride


Question 7.

In the electroplating of gold, the electrolyte used is

A. Gold chloride
B. Gold nitrate
C. Gold sulphate
D. Potassium aurocyanide

Ans: C. Gold sulphate


Question 8.

Which of the following pairs of materials serves as electrodes in rechargeable batteries commonly used in devices such as torch lights, electric shavers, etc. ?

A. Iron and cadmium
B. Nickel and cadmium
C. Lead peroxide and lead
D. Zinc and carbon

Ans: B. Nickel and cadmium


Question 9.

The heaviest naturally occurring element is:

A. Mercury
B. Polonium
C. Thorium
D. Uranium

Ans: D. Uranium


Question 10.

Cyanide poisoning causes death in seconds because

A. It denatures enzymes of the heart/muscle
B. It breaks the electron transport chain
C. It causes Lysis of red blood cells
D. It causes cardiac arrest

Ans: D. It causes cardiac arrest


Question 11.

The deterioration of a metal by an electrochemical process is commonly termed as

A. Erosion
B. Corrosion
C. Passivation
D. Abrasion

Ans: B. Corrosion


Question 12.

In a Carbonyl group a carbon atom makes double bond with

A. Carbon
B. Oxygen
C. Hydrogen
D. None of the above

Ans: B. Oxygen


Question 13.

In which of the following ions , the colour is not due to d-d transition ?

A. [Ti(H2O)6]3+
B. [CoF6]3+
C. [CrO4]2-
D. [Cu(NH3)4]2+

Ans: C. [CrO4]2-


Question 14.

Peroxyacetyl nitrate is a

A. Acidic dye
B. Plant hormone
C. Vitamin
D. Secondary pollutant

Ans: D. Secondary pollutant


Question 15.

Aqueous solution of which of the following is a good conductor of electricity

A. Ammonium acetate
B. Glucose
C. Ammonia
D. Acetic acid

Ans: A. Ammonium acetate


Question 16.

Williamson’s synthesis is widely used in the laboratory preparation of

A. Alcohols
B. Ethers
C. Aldehydes
D. Esters

Ans: B. Ethers


Question 17.

What is Zeolite?

A. Hydrated Aluminosilicate
B. Hydrated Calcium Sulphate
C. Dehydrated Aluminosilicate
D. Dehydrated Calcium Sulphate

Ans: A. Hydrated Aluminosilicate


Question 18.

What is used in storage batteries?

A. Copper
B. Tin
C. Lead
D. Zinc

Ans: C. Lead


Question 19.

The cathode of a lead storage battery is made up of

A. Zinc
B. Lead
C. Lead oxide
D. Manganese dioxide

Ans: B. Lead


Question 20.

German silver, an alloy, does not contain the metal

A. Nickel
B. Zinc
C. Copper
D. Silver

Ans: D. Silver


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment