Chemistry Multiple Choice Questions Set – 55

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

Which of the following is not a method of preparing oxygen?

A. Electrolysis of water
B. Fractional distillation of liquid air
C. Decomposition of potassium permanganate
D. Decomposition of manganese dioxide

Ans: D. Decomposition of manganese dioxide


Question 2.

In arc welding, Argon is used because of its

A. Low reactivity with metal
B. Ability to lower the melting point of the metal
C. High flammability
D. High calorific value

Ans: A. Low reactivity with metal


Question 3.

Silicon is used in

A. Solar energy devices
B. Semiconductors
C. Transistors
D. All of these

Ans: D. All of these


Question 4.

Yellow Cake an item of smuggling across border is

A. A crude from of heroin
B. A crude from of cocaine
C. Uranium oxide
D. Unreformed gold

Ans: C. Uranium oxide


Question 5.

Which one of the following statements is not correct? Vulcanisation of rubber makes it

A. Soft and flexible
B. Strong and hard
C. Chemical resistant
D. Withstand higher temperatures

Ans: A. Soft and flexible


Question 6.

An inert gas mixed with oxygen given to patients suffering from restricted breathing is

A. Helium
B. Krypton
C. Radon
D. Argon

Ans: A. Helium


Question 7.

Which of the inert gases can form compounds?

A. Helium
B. Xenon
C. Krypton
D. Argon

Ans: B. Xenon


Question 8.

The transuranium elements are the chemical elements with atomic numbers greater than

A. 86
B. 89
C. 92
D. 96

Ans: C. 92


Question 9.

The compounds formed when hydrogen combines with p-block elements are called

A. Ionic hydrides
B. Molecular hydrides
C. Metallic hydrides
D. Polynuclear hydrides

Ans: B. Molecular hydrides


Question 10.

Which of the following elements is obtained from seaweeds ?

A. Iodine
B. Vanadium
C. Argon
D. Sulphur

Ans: A. Iodine


Question 11.

Vulcanized rubber contains sulphur

A. 2%
B. 3-5%
C. 7-9%
D. 10-15%

Ans: B. 3-5%


Question 12.

Which of the following elements is non-radioactive ?

A. Uranium
B. Thorium
C. Plutonium
D. Zirconium

Ans: D. Zirconium


Question 13.

In vulcanisation process, rubber can be hardened by adding

A. Nitrogen
B. Silicon
C. Sulphur
D. Alcohol

Ans: C. Sulphur


Question 14.

Silica gel is a

A. Moisturizer
B. Flavouring agent
C. Drying agent
D. Delicious food

Ans: C. Drying agent


Question 15.

Which of the following alloy is used in making magnet ?

A. Duralumin
B. Stainless steel
C. Alnico
D. Magnalium

Ans: C. Alnico


Question 16.

Which of the following is used in dating archaeological findings ?

A. 92235U
B. 614C
C. 13H
D. 818O

Ans: B. 614C


Question 17.

The substance that is added to make natural rubber strong and more bouncy is

A. Polythene
B. Sponge
C. Sulphur
D. Chlorine

Ans: C. Sulphur


Question 18.

Silicon is a

A. Semiconductor
B. Insulator
C. Non-conductor
D. Conductor

Ans: A. Semiconductor


Question 19.

In its reaction with silver nitrate, C2H2 shows

A. Oxidising property
B. Reducing property
C. Basic property
D. Acidic property

Ans: D. Acidic property


Question 20.

German silver used for making utensils is an alloy of

A. Copper, silver, nickel
B. Copper, zinc, nickel
C. Copper, zinc, aluminium
D. Copper, nickel, aluminium

Ans: B. Copper, zinc, nickel


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment