Chemistry Multiple Choice Questions Set – 54

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

The heat value of combustion of Gasoline is

A. 12600 kJ/kg
B. 14600 kJ/kg
C. 39400 kJ/kg
D. 47000 kJ/kg

Ans: D. 47000 kJ/kg


Question 2.

Which among the following is used as a catalyst in the production of high octane fuels?

A. HNO3
B. H2SO4
C. HCl
D. HF

Ans: B. H2SO4


Question 3.

Seaweeds are important source of

A. Iron
B. Chlorine
C. Bromine
D. Iodine

Ans: D. Iodine


Question 4.

Hamburger effect is otherwise known as–

Ans: C. Chloride shift


Question 5.

Which one of the following gases has the highest calorific value?

A. Natural gas
B. Water gas
C. Coal gas
D. Indane gas

Ans: D. Indane gas


Question 6.

Catalytic converters are generally made from :

A. Alkaline metals
B. Hydrogen
C. Transition metals
D. Carbon

Ans: C. Transition metals


Question 7.

Sea weeds are important source of

A. Fluorine
B. Chlorine
C. Bromine
D. Iodine

Ans: D. Iodine


Question 8.

The inert gas used as beacon light is

A. Kr
B. Ar
C. He
D. Ne

Ans: D. Ne


Question 9.

When a metal is heated in a flame, the electrons absorb energy and jump to higher energy state. On coming back to the lower energy siate, they emit light, which we can observe in

A. Raman spectra
B. Absorption spectra
C. Emission spectra
D. Fluorescence

Ans: C. Emission spectra


Question 10.

Which of the following is colourless?

A. Chlorine
B. Oxygen
C. Phosphorus
D. Sulphur

Ans: B. Oxygen


Question 11.

The strongest oxidizing agent among the following is:

Ans: C. Fluorine


Question 12.

The noble gas used in radiotherapy is

A. Neon
B. Argon
C. Radon
D. Xenon

Ans: C. Radon


Question 13.

If the equilibrium constants for the systems H2 + I2 -> 2HI and 2HI -> H2 + I2 are K1 and K2 respectively, the relationship between K1 and K2 is :

A. K1 = K2
B. K1 = 2K2
C. K1 = K2/2
D. K1= 1/K2

Ans: D. K1= 1/K2


Question 14.

Iodine value is used to estimate

A. Hydroxyl groups in oil
B. Alkali content in oil
C. Unsaturation in oil
D. Carboxylic groups in oil

Ans: C. Unsaturation in oil


Question 15.

Helium is added to the oxygen supply of deep sea divers because it is

A. Less poisonous than nitrogen
B. Lighter than nitrogen
C. Readily miscible with oxygen
D. Less soluble in blood than nitrogen at high pressure

Ans: D. Less soluble in blood than nitrogen at high pressure


Question 16.

Inert gases are

A. Miscible with water
B. Not stable
C. Chemically unreactive
D. Chemically very active

Ans: C. Chemically unreactive


Question 17.

The influence of temperature on reaction rate is predicted by

A. Van der Waals equation
B. Kirchhoff’s equation
C. Arrhenius equation
D. Lewis equation

Ans: C. Arrhenius equation


Question 18.

The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep sea divers for breathing, is

A. Xenon
B. Krypton
C. Argon
D. Helium

Ans: D. Helium


Question 19.

Vulcanization of rubber is carried out by adding

A. Sulphur
B. Carbon
C. Ozone
D. Phosphorus

Ans: A. Sulphur


Question 20.

Which one of the following does not form oxyacid ?

A. Sulphur
B. Chlorine
C. Nitrogen
D. Fluorine

Ans: D. Fluorine


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment