Chemistry Multiple Choice Questions Set – 53

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

The metal ion present in Vitamin B12 is

A. Nickel
B. Cobalt
C. Iron
D. Zinc

Ans: B. Cobalt


Question 2.

During fermentation of sugar, the compound which is always formed is :

A. Methyl Alcohol
B. Ethyl Alcohol
C. Acetic Acid
D. Ethylene

Ans: B. Ethyl Alcohol


Question 3.

The chief constituent of vinegar is

A. Formic acid
B. Acetic acid
C. Salycylic acid
D. Oxalic acid

Ans: B. Acetic acid


Question 4.

The strongest acid of the following is

A. P-chlorophenol
B. M-nitrophenol
C. P-nitrophenol
D. O-nitrophenol

Ans: C. P-nitrophenol


Question 5.

The metal present in vitamin B12 is

A. Fe
B. Co
C. Mg
D. Mo

Ans: B. Co


Question 6.

If a buffer solution is diluted its pH

A. Is increased
B. Remains same
C. Is decreased
D. Will slowly increase and then it will decrease

Ans: B. Remains same


Question 7.

Vinegar made by fermentation from cane sugar contains

A. Palmitic acid
B. Lactic acid
C. Citric acid
D. Acetic acid

Ans: D. Acetic acid


Question 8.

Methanoic and ethanoic acids can be distinguished by the action of

A. NaHCO3
B. NaOH
C. Tollen’s reagent
D. SOCl2

Ans: C. Tollen’s reagent


Question 9.

Which of the following is not present in RNA

A. Thymine
B. Uracil
C. Ribose
D. Phosphate

Ans: A. Thymine


Question 10.

‘Vinegar’ is a commercial name of

A. Oxalic acid
B. Hydrochloric acid
C. Acetic acid
D. Citric acid

Ans: C. Acetic acid


Question 11.

Which one of the following is found in Vinegar ?

A. Acetic acid
B. Propionic acid
C. Formic acid
D. Butyric acid

Ans: A. Acetic acid


Question 12.

Which of the following alkali metals has highest specific heat?

A. Caesium
B. Rubidium
C. Potassium
D. Lithium

Ans: D. Lithium


Question 13.

The enzyme that converts glucose to ethyl alcohol is :

A. Invertase
B. Maltase
C. Zymase
D. Diastase

Ans: C. Zymase


Question 14.

The apparatus used to test acidity of aqueous solution is

A. PH meter
B. Ammeter
C. Hygrometer
D. Acidmeter

Ans: A. PH meter


Question 15.

Which of the following is not a derivative of barbituric acid?

A. Nembutal
B. Amytal
C. Veronal
D. Equanil

Ans: D. Equanil


Question 16.

Among the fuels given below, the one with highest calorific value is

A. Coke
B. Coal
C. Wood
D. Natural gas

Ans: D. Natural gas


Question 17.

The fat of a common mussel-secretes a sticky glue that can be used to make heart implants. The unique chemical compound present in the glue is:

A. Amino phenyl alanine
B. Hydroxy phenyl alanine
C. Phenyl alanine
D. Dihydroxy phenyl alanine

Ans: D. Dihydroxy phenyl alanine


Question 18.

Which one of the following organic compound is used to remove stains of iron compounds?

A. Oxalic acid
B. Benzoic acid
C. Phthalic acid
D. Cinnamic acid

Ans: A. Oxalic acid


Question 19.

Which of the following substance’s smell is similar to Ethanoic acid?

A. Tomato juice
B. Kerosene
C. Vinegar
D. Lemon

Ans: C. Vinegar


Question 20.

Which of the following is the best fuel in terms of energy released per gram of fuel?

A. Hydrogen
B. Methane
C. Ethanol
D. Butane

Ans: A. Hydrogen


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment