Chemistry Multiple Choice Questions Set – 52

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

Wood spirit is

A. Methyl alcohol
B. Ethyl alcohol
C. Butyl alcohol
D. Propyl alcohol

Ans: A. Methyl alcohol


Question 2.

Which of the following vegetable oils does not contain essential fatty acids ?

A.Sunflower oil
B. Mustard oil
C. Coconut oil
D. Groundnut oil

Ans: A.Sunflower oil


Question 3.

Which of the following vitamins is generally excreted by human in urine?

A. Vitamin B
B. Vitamin C
C. Vitamin D
D. None of these

Ans: D. None of these


Question 4.

When formaldehyde and potassium hydroxide are heated, we get

A. Acetylene
B. Methyl alcohol
C. Methane
D. Ethyl formate

Ans: B. Methyl alcohol


Question 5.

The example of oligosaccharide is

A. Sucrose
B. Glucose
C. Ribose
D. Cellulose

Ans: A. Sucrose


Question 6.

The presence of Cobalt in Vitamin B12 was established for the first time by

A. Hydrolysis test
B. Spectroscopy
C. Borax-Bead test
D. Sodium Nitroprusside test

Ans: B. Spectroscopy


Question 7.

Which of the following metals causes Itai-Itai disease ?

A. Cadmium
B. Chromium
C. Cobalt
D. Copper

Ans: A. Cadmium


Question 8.

Number of hydrogen atoms in a Glucose molecule is

A. 6
B. 8
C. 12
D. 14

Ans: C. 12


Question 9.

What is the second largest component in milk ?

A. Fat
B. Minerals
C. Water
D. Sugar

Ans: A. Fat


Question 10.

Which component referred to as ‘Milk sugar’?

A. Lactose
B. Maltose
C. Galactose
D. Sucrose

Ans: A. Lactose


Question 11.

The residue left after extracting juice from sugarbeet and sugarcane is called

A. Molasses
B. Bagasse
C. Whey
D. Biomass

Ans: B. Bagasse


Question 12.

Which among the following is a carbohydrate ?

A. Nylon
B. Cane-sugar
C. Turpentine
D. Hydrogen peroxide

Ans: B. Cane-sugar


Question 13.

Nitrogen is an essential constituent of all :

A. Fats
B. Proteins
C. Vitamins
D. Carbohydrates

Ans: B. Proteins


Question 14.

How many atoms of oxygen are in a glucose molecule?

A. 3
B. 4
C. 6
D. 10

Ans: C. 6


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment