Chemistry Multiple Choice Questions Set – 51

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

Which one of the following is an example of a gel ?

A. Cheese
B. Milk
C. Face cream
D. Shaving cream

Ans: C. Face cream


Question 2.

Activated Charcoal is used to remove colouring matter from pure substances by

A. Bleaching
B.Oxidation
C. Adsorption
D. Reduction

Ans: C. Adsorption


Question 3.

Two moles of an ideal gas expand freely into vacuum. The work done by the gas is

A. 2J
B. 4J
C. Infinity
D. 0

Ans: D. 0


Question 4.

The new strain of bacteria produced by biotechnology in alcohol industry is

A. Escherichia coli
B. Saccharomyces cerevisiae
C. Bacillus subtilis
D. Pseudomonas putida

Ans: D. Pseudomonas putida


Question 5.

A substance which readily forms colloidal solution in contact with water is called

A. Extrinsic colloid
B. Associated colloid
C. Hydrophobic colloid
D. Hydrophilic colloid

Ans: D. Hydrophilic colloid


Question 6.

The molecular mass of a gas is

A. Twice its vapour pressure
B. Equal to its vapour pressure
C. Half its vapour pressure
D. Not related to its vapour pressure

Ans: A. Twice its vapour pressure


Question 7.

The Fungus which is used in the alcohol industry is

A. Mushroom
B. Candida Aibicans
C. Yeast
D. Rhizopus

Ans: C. Yeast


Question 8.

Molasses a by-product in the manufacture of sugar, is converted into

A. Alcohol
B. Paper
C. Fuel
D. Pulp

Ans: A. Alcohol


Question 9.

Peptization is a process of

A. Precipitation of colloidal particles
B. Purification of colloids
C. Protection of colloidal solution
D. Dispersing precipitates into colloidal solution

Ans: D. Dispersing precipitates into colloidal solution


Question 10.

The value of gas constant R in Ergs deg–1 mole–1 is

A. 8.314 × 107
B. 8.341 × 107
C. 8.413 × 107
D. 4.183 × 107

Ans: A. 8.314 × 107


Question 11.

Which of the following is used to denature ethanol ?

A. Methyl alcohol
B. Propyl alcohol
C. Phenol
D. Methane

Ans: A. Methyl alcohol


Question 12.

Denatured spirit is ethanol mixed with

A. Petrol
B. Kerosene
C. Water
D. Pyridine

Ans: D. Pyridine


Question 13.

What do you understand by the term Espuma ?

A. Foam
B. Soap
C. Salt
D. Calcium

Ans: A. Foam


Question 14.

The absolute temperature of a gas is doubled and the pressure is reduced to half, the volume of the gas

A. Remains unchanged
B. Will be doubled
C. Will increase four-fold
D. Will be reduced to half

Ans: C. Will increase four-fold


Question 15.

Ethanol containing 5% water is known as

A. Rectified spirit
B. Denatured spirit
C. Methylated alcohol
D. Power alcohol

Ans: A. Rectified spirit


Question 16.

Rectified spirit is :

A. 95% ethyl alcohol
B. 100% ethyl alcohol
C. Methylated spirit
D. Tincture iodine

Ans: A. 95% ethyl alcohol


Question 17.

Cloud is a colloidal dispersion of

A. Air in a dispersion medium of water
B. Fog in a dispersion medium of water
C. Mist in a dispersion medium of air
D. Water drops in a dispersion medium of air

Ans: D. Water drops in a dispersion medium of air


Question 18.

Isobars are lines joining places having equal

A. Rainfall
B. Pressure
C. Population
D. Height above sea-level

Ans: B. Pressure


Question 19.

Alcohol prepared by the distillation of wood is :

A. Propyl alcohol
B. Methyl alcohol
C. Ethyl alcohol
D. Glycerol

Ans: B. Methyl alcohol


Question 20.

The reaction intermediate formed during the preparation of diethyl ether from ethanol by treatment with H2SO4 is

A. Carbanion
B. Carbocation
C. Carbene
D. Free radical

Ans: B. Carbocation


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment