Chemistry Multiple Choice Questions Set – 50

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

The most volatile of the given liquids is

A. Ether
B. Liquid
C. Liquid NH3
D. Liquid He

Ans: D. Liquid He


Question 2.

White phosphorus is always kept under

A. Benzene
B. Kerosene
C. Ether
D. Water

Ans: D. Water


Question 3.

A colloidal system in which a liquid is dispersed in a liquid is called

A. Gel
B. Emulsion
C. Sol
D. Precipitate

Ans: B. Emulsion


Question 4.

Milk is

A. Emulsion
B. Suspension
C. Foam
D. Gel

Ans: A. Emulsion


Question 5.

The three elements most needed in common fertilisers are :

A. Sulphur, Phosphorous and Sodium
B. Nitrogen, Potassium and Phosphorous
C. Phosphorous, Sodium and Nitrogen
D. Calcium, Phosphorous and Potassium

Ans: B. Nitrogen, Potassium and Phosphorous


Question 6.

Milk is a colloidal system in which:

A. Water is dispersed in fat
B. Fat is dispersed in water
C. Fat and water are dispersed in each other
D. Fat is dissolved

Ans: B. Fat is dispersed in water


Question 7.

Which is a natural colloid ?

A. Sodium chloride
B. Urea
C. Cane-sugar
D. Blood

Ans: D. Blood


Question 8.

Milk is a natural

A. Solution
B. Emulsion
C. Mixture
D. Suspension

Ans: B. Emulsion


Question 9.

Liquid Nitrogen boils at

A. 77 kelvin
B. 82 Kelvin
C. 54 kelvin
D. 97 Kelvin

Ans: A. 77 kelvin


Question 10.

An emulsion is a colloid of a

A. Gas in a liquid
B. Liquid in a liquid
C. Liquid in a gas
D. Gas in a solid

Ans: B. Liquid in a liquid


Question 11.

Suspension particles have the size between

A. 10–2 – 10–4 cm
B. 10–5 – 10–7cm
C. 10–8 – 10–10cm
D. 10–1 – 10–2 cm

Ans: A. 10–2 – 10–4 cm


Question 12.

Emulsifier is an agent which

A. Accelerates the dispersion
B. Homogenizes the emulsion
C. Stabilizes an emulsion
D. Aids the flocculation of emulsion

Ans: C. Stabilizes an emulsion


Question 13.

Which one of the following is not a fertilizer?

A. Ammonium sulphate
B. Calcium sulphate
C. Calcium ammonium nitrate
D. Potassium nitrate

Ans: B. Calcium sulphate


Question 14.

An emulsion is a colloidal solution of

A. Liquid in liquid
B. Solid in liquid
C. Gas in solid
D. Solid in Solid

Ans: A. Liquid in liquid


Question 15.

Which of the following acts as best adsorbent?

A. Charcoal
B. Activated Charcoal
C. Activated Coconut Charcoal
D. Carbon black

Ans: C. Activated Coconut Charcoal


Question 16.

An emulsifier is an agent which

A. Stabilises an emulsion
B. Aids the flocculation of an emulsion
C. Accelerates the dispersion
D. Homogenises an emulsion

Ans: A. Stabilises an emulsion


Question 17.

Which of the following gases is mixed with oxygen for breathing by divers in aqua lungs?

A. Methane
B. Nitrogen
C. Helium
D. Hydrogen

Ans: B. Nitrogen


Question 18.

Colloids can be purified by

A. Condensation
B. Condensation
C. Condensation
D. Dialysis

Ans: D. Dialysis


Question 19.

Gelatin is mostly used in making ice-creams in order to

A. Prevent making a colloid
B. Stabilise the colloid and prevent crystallisation
C. Stabilise mixture
D. Enrich the aroma

Ans: B. Stabilise the colloid and prevent crystallisation


Question 20.

Muddy water is treated with alum in purification process, it is termed as :

A. Emulsification
B. Absorption
C. Adsorption
D. Coagulation

Ans: D. Coagulation


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment