Chemistry Multiple Choice Questions Set – 5

Question 1.

The metal that is usually extracted from sea water is

A. Ca
B. Na
C.K
D. Mg

Ans: D. Mg


Question 2.

Ozone layer of atmosphere absorbs:

A. Ultraviolet rays
B. Infra-red rays
C. All radiations of Light
D. Cosmic rays.

Ans: A. Ultraviolet rays


Question 3.

The percentage of Nitrogen in Air is

A. 0.94
B. 0.03
C. 78.03
D. 85.02

Ans: C. 78.03


Question 4.

Diamonds are glittering and attractive because light incident on them undergoes

A. Highest refraction
B. Multiple internal reflections
C. Multiple surface reflections
D. Hundred percent transmission

Ans: B. Multiple internal reflections


Question 5.

The method of concentrating the ore which makes use of the difference in density between ore and impurities is called

A. liquation
B. leaching
C. levigation
D. magnetic separation

Ans: C. levigation


Question 6.

Air shows the property of

A. N2
B. O2
C. Both A and B
D. None of these

Ans: C. Both A and B


Question 7.

Air is said to be saturated when :

A. It contains maximum content of water vapour
B. Its pressure is minimum
C. Its thickness is maximum
D.It blows over the barren land

Ans: A. It contains maximum content of water vapour


Question 8.

If lime water is kept in the air, it turns milky due to presence of :

A. Carbon dioxide
B. Nitrogen
C. Oxygen
D. Sulphurdioxide

Ans: A. Carbon dioxide


Question 9.

The inert gases are __ in water.

A. sparingly soluble
B. insoluble
C. soluble
D. None of these

Ans: A. sparingly soluble


Question 10.

The most abundant constituent of atmospheric air is :

A. Carbon
B. Hydrogen
C. Oxygen
D. Nitrogen

Ans: D. Nitrogen


Question 11.

For extinguishing fire, we use

A. Hydrogen
B. Carbon Monoxide
C. Carbon Dioxide
D. Marsh gas

Ans: C. Carbon Dioxide


Question 12.

Diamond is harder than graphite because of :

A. Difference in layers of atoms
B. Tetrahedral structure of diamond
C. Difference of crystalline structures
D. None of these

Ans: A. Difference in layers of atoms


Question 13.

The molecular formula of phosphorous is

A. P1
B. P2
C. P3
D. P4

Ans: D. P4


Question 14.

The percentage of oxygen in air is approximately

A. 100%
B. 1%
C. 78%
D. 21%

Ans: D. 21%


Question 15.

Dry powder fire extinguishers contain

A. Sand
B. Sand and sodium carbonate
C. Sand and potassium carbonate
D. Sand and sodium bicarbonate

Ans: D. Sand and sodium bicarbonate


Question 16.

The gas used to extinguish fire is

A. Neon
B. Nitrogen
C. Carbon dioxide
D. Carbon monoxide

Ans: C. Carbon dioxide


Question 17.

The names of the scientists, Newlands, Mendeleev, and Meyer are associated with the development of

A. atomic structure
B. metallurgy
C. periodic table of contents
D. discovery of elements

Ans: C. periodic table of contents


Question 18.

The major constituent of air is

A. Nitrogen
B. Carbon dioxide
C. Oxygen
D. Hydrogen

Ans: A. Nitrogen


Question 19.

Dry ice is the solid form of :

A. Air
B. Carbon dioxide
C. Nitrogen
D. Water

Ans: B. Carbon dioxide


Question 20.

Which among the following coal contains 90 per cent of carbon?

A. Anthracite
B. Bitumen
C. Lignite
D. Peat

Ans: A. Anthracite


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment