Chemistry Multiple Choice Questions Set – 48

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

Cement is usually a mixture of :

A. Calcium silicate and calcium aluminate
B. Calcium silicate and calcium ferrate
C. Calcium aluminate and calcium ferrate
D. Lime stone and silicon dioxide

Ans: A. Calcium silicate and calcium aluminate


Question 2.

Oxygen has (+) oxidation number only in

A. OF2
B. C12O
C. H2O (2)
D. N2O

Ans: A. OF2


Question 3.

A subshell with l = 2 can take up

A. 3 electron
B. 5 electron
C. 8 electron
D. 10 electron

Ans: D. 10 electron


Question 4.

Sodium bicarbonate is commercially known as

A. Washing soda
B. Baking soda
C. Caustic soda
D. Soda lime

Ans: B. Baking soda


Question 5.

The oxidation number of nickel in K4[Ni(CN)4] is

A. Zero
B. +4
C. –4
D. +8

Ans: A. Zero


Question 6.

Two electrons in an orbital are differentiated by which of the following ?

A. Magnetic quantum number
B. Spin quantum number
C. Principal quantum number
D. Azimuthal quantum number

Ans: B. Spin quantum number


Question 7.

Which of the following is the main nitrogenous waste in humans ?

A. Ammonia
B. Urea
C. Uric Acid
D. Ammonium Nitrate

Ans: C. Uric Acid


Question 8.

How many neutrons are there in 92U238 atom ?

A. 92
B. 238
C. 146
D. 330

Ans:C. 146


Question 9.

When cathode rays strike a target of high atomic weight, they give rise to

A. alpha-rays
B. beta and gamma rays
C. X-rays
D. Positive rays

Ans: C. X-rays


Question 10.

Quartz is a crystalline form of

A. Alumina
B. Glass
C. Silica
D. Limestone

Ans: C. Silica


Question 11.

The number of neutrons present in an element having mass number 226 and atomic number 88 is :

A. 88
B. 138
C. 314
D. 50

Ans: B. 138


Question 12.

How many electrons can be accommodated in d-orbital?

A. 3
B. 6
C. 8
D. 10

Ans: D. 10


Question 13.

Urea is a

A. Sodium fertilizer
B. Phosphatic fertilizer
C. Nitrogenous fertilizer
D. Potassium fertilizer

Ans: C. Nitrogenous fertilizer


Question 14.

Who modified Bohr’s theory by introducing elliptical orbits for electron path?

A. Hund
B. Thomson
C. Rutherford
D. Sommerfeld

Ans: D. Sommerfeld


Question 15.

The scientist who experimentally proved the existence of positron is

A. Fermi
B. Anderson
C. Bohr
D. Bethe

Ans: B. Anderson


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment