Chemistry Multiple Choice Questions Set – 47

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

Which one of the following forms of phosphorus is most reactive?

A. Black phosphorus
B. White phosphorus
C. Violet phosphorus
D. Red phosphorus

Ans: B. White phosphorus


Question 2.

Sodium vapour lamps glow with yellow colour. This is due to

A. sublimation of sodium to emit yellow colour
B. The emission of excess energy absorbed by sodium atoms, in the yellow region of the spectrum
C. The low ionisation energy of sodium
D. Its ability to absorb all other colours except yellow

Ans: B. The emission of excess energy absorbed by sodium atoms, in the yellow region of the spectrum


Question 3.

The common name of sodium bicarbonate is

A. Soda ash
B. Baking soda
C. Soda lime
D. Baking powder

Ans: B. Baking soda


Question 4.

The main component of liquid bleach is:

A. Sodium chloride
B. Sodium hypochlorite
C. Hydrochloric acid
D. Sodium hypochlorate

Ans: B. Sodium hypochlorite


Question 5.

Limestone is a raw material used by which industry?

A. Aluminium
B. Fertilizers
C. Cement
D. Petrochemicals

Ans: C. Cement


Question 6.

Which amidst the following is not a gem stone ?

A. Cat’s-eye
B. Topaz
C. Opal
D. Pearl

Ans: A. Cat’s-eye


Question 7.

Which among the following stage is suitable indicator when solution of sodium carbonate is mixed with sulphuric acid ?

A.Methylene blue
B. Methyl red
C. Phenolphthaline
D. Methyl orange

Ans: D. Methyl orange


Question 8.

Quartz is made of

A. Calcium Sulphate
B. Calcium Silicate
C. Sodium Sulphate
D. Sodium Silicate

Ans: D. Sodium Silicate


Question 9.

The element absorbed both in cation and anion form is

A. Sulphur
B. Nitrogen
C. Calcium
D. Phosphorus

Ans: B. Nitrogen


Question 10.

Calcium salts used as fertilizer is :

A. Calcium Carbide
B. Calcium Carbonate
C. Calcium Cyanide
D. Calcium Sulphate

Ans: D. Calcium Sulphate


Question 11.

Alum stops bleeding in minor cuts because of

A. Solvation
B. Emulsion
C. Dialysis
D. Coagulation

Ans: D. Coagulation


Question 12.

What is the product formed when sodium bicarbonate is heated strongly?

A. Sodium Carbonate
B. Sodium Hydroxide
C. Sodium Peroxide
D. Sodium Monoxide

Ans: A. Sodium Carbonate


Question 13.

Cement containing excess amount of lime

A. Cracks during setting
B. Becomes more strong
C. Is slow setting
D. Is quick setting

Ans: B. Becomes more strong


Question 14.

Aluminium salt commonly used to stop bleeding is

A. Aluminium nitrate
B. Aluminium sulphate
C. Aluminium Chloride
D. Potash alum

Ans: B. Aluminium sulphate


Question 15.

The chemical name of ‘Hypo’ commonly used in photography is

A. Sodium thiosulphate
B. Silver nitrate
C. Sodium nitrate
D. Silver iodide

Ans: A. Sodium thiosulphate


Question 16.

Cement is formed by strongly heating a mixture of

A. Limestone and graphite
B. Limestone and clay
C. Chalk and graphite
D. Clay and graphite

Ans: B. Limestone and clay


Question 17.

Commercially, sodium bicarbonate is known as

A. Washing soda
B. Baking soda
C. Bleaching powder
D. Soda ash

Ans: B. Baking soda


Question 18.

In silvery paints, the main constituent present is

A. Aluminium powder
B. Silver powder
C. Lead powder
D. White lead

Ans: A. Aluminium powder


Question 19.

Interveinal necrotic spots on leaves appear due to

A. HF injury
B. SO2 injury
C. NO2 injury
D. O3 injury

Ans: B. SO2 injury


Question 20.

Persons working in cement plants and lime stone quarries are prone to disease like

A. Cancer
B. Asthma
C. Silicosis
D. Pneumoconiosis

Ans: C. Silicosis


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment