Chemistry Multiple Choice Questions Set – 46

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

The addition of gypsum to portland cement helps in :

A. Increasing the strength of cement
B. Rapid setting of cement
C. Preventing rapid setting of cement
D. Reduction in the cost of cement

Ans: C. Preventing rapid setting of cement


Question 2.

Asbestos is formed of :

A. Calcium and Magnesium
B. Copper, Zinc and Manganese
C. Lead and Iron
D. Calcium and Zinc

Ans: A. Calcium and Magnesium


Question 3.

Which substance is used to retard the setting action of cement?

A. CaO
B. Al2O3
C. CaSO4.2H2O
D. Na2O + K2O

Ans: C. CaSO4.2H2O


Question 4.

Baryllium Sulphate is less soluble in water due to

A. High inflammable energy
B. Low Energy of dissociation
C. Low inflammable energy
D. Lonic band

Ans: A. High inflammable energy


Question 5.

Which gas is most stable at room temperature?

A. H2
B. N2
C. F2
D. O2

Ans: B. N2


Question 6.

Bayer’s reagent is

A. Alkaline potassium permanganate
B. Acidified potassium permanganate
C. Hydrogen peroxide
D. Bromine water

Ans: A. Alkaline potassium permanganate


Question 7.

Stalactites and Stalagmites form due to the precipitation of :

A. CaCO3
B. CaCl2
C. MgCl2
D. MgCO3

Ans: A. CaCO3


Question 8.

Chile saltpeter is the common name of:

A. Sodium nitrate
B. Potassium nitrite
C. Potassium nitrate
D. Sodium nitrite

Ans: A. Sodium nitrate


Question 9.

Which of the following is used as a preservative to protect processed food?

A. Sodium sulphate
B. Saccharin
C. BHT
D. Sodium metabisulphite

Ans: D. Sodium metabisulphite


Question 10.

Bone ash contains

A. Calcium sulphate
B. Phosphoric sulphate
C. Calcium phosphate
D. Calcium hypophosphate

Ans: C. Calcium phosphate


Question 11.

Which of the following is not a precious/semi-precious stone?

A. Sapphire
B. Ruby
C. Pearl
D. Emerald

Ans: C. Pearl


Question 12.

Setting of plaster of paris involves

A. Dehydration process
B. Hydration to form other hydrates
C. Oxidation process
D. Reduction process

Ans: B. Hydration to form other hydrates


Question 13.

Chemical composition of cement is

A. Limestone and Clay
B. Limestone, Clay and Gypsum
C. Limestone and Gypsum
D. Clay and Gypsum

Ans: B. Limestone, Clay and Gypsum


Question 14.

Cement is made hard with

A. Dehydration
B. Hydration and dissociation of water
C. Dissociation of water
D. Polymerisation

Ans: B. Hydration and dissociation of water


Question 15.

The chemical substance present in bones and teeth is

A. Calcium phosphate
B. Calcium chloride
C. Calcium sulphate
D. Calcium borate

Ans: A. Calcium phosphate


Question 16.

Find the odd one:

A. Marble
B. Chalk
C. Limestone
D. Slaked lime

Ans: D. Slaked lime


Question 17.

Which one of the following elements is used in the manufacture of fertilizers ?

A. Fluorine
B. Potassium
C. Lead
D. Aluminium

Ans: B. Potassium


Question 18.

‘Plaster of Paris’ is made by partial dehydration of

A. Epsom salt
B. Gypsum salt
C. Blue vitriol
D. Green vitriol

Ans: B. Gypsum salt


Question 19.

The chemical substance present in bones and teeth is

A. Calcium phosphate
B. Calcium chloride
C. Calcium sulphate
D. Calcium borate

Ans: A. Calcium phosphate


Question 20.

The chemical name of ‘Plaster of Paris’ commonly used for setting broken bones is

A. Calcium nitrate
B. Calcium sulphate
C. Calcium carbonate
D. Calcium chloride

Ans: B. Calcium sulphate


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment