Chemistry Multiple Choice Questions Set – 45

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

The first organic compound synthesised in the laboratory was

A. Urea
B. Uric acid
C. Lactic acid
D. Glucose

Ans: D. Glucose


Question 2.

An example of heterocyclic compound is

A. Naphthalene
B. Furan
C. Benzene
D. Anthracene

Ans: B. Furan


Question 3.

What is the atomic number of mercury?

A. 32
B. 41
C. 63
D. 80

Ans: D. 80


Question 4.

The chemical name of quartz is

A. Calcium oxide
B. Calcium phosphate
C. Sodium phosphate
D. Sodium silicate

Ans: D. Sodium silicate


Question 5.

Among the following, carbonate ore of Zinc is

A. Zinc blende
B. Calamine
C. Sphalerite
D. Zincite

Ans: B. Calamine


Question 6.

In organic compounds, nitrogen is estimated by

A. Carius method
B. Victor-Meyer’s method
C. Liebig’s method
D. Dumas method

Ans: D. Dumas method


Question 7.

Which of the following molecules has a bond order of 2.5?

A. HCL
B. CO
C. F2
D. NO

Ans: C. F2


Question 8.

What is the most common salt in sea water ?

A. Calcium carbonate
B. Potassium chloride
C. Sodium chloride
D. Magnesium sulphate

Ans: C. Sodium chloride


Question 9.

The metal used for making aircrafts and rockets is

A. Lead
B. Aluminium
C. Nickel
D. Copper

Ans: C. Nickel


Question 10.

Heavy metals got their name because compared to other atoms they have

A. Higher densities
B. Higher atomic masses
C. Higher atomic numbers
D. Higher atomic radii

Ans: B. Higher atomic masses


Question 11.

An element of atomic no. 29 belongs to

A. S-block
B. D-block
C. P-block
D. F-block

Ans: B. D-block


Question 12.

Fertiliser having high nitrogen content is :

A. Urea
B. Ammonium sulphate
C. Ammonium nitrate
D. Calcium citrate

Ans: C. Ammonium nitrate


Question 13.

The compound that has the least value for octane number is :

A. 2-methyl heptane
B. Iso-octane
C. 2,2-dimethyl hexane
D. N-heptane

Ans: D. N-heptane


Question 14.

Which one of the following elements exhibits the greatest tendency to lose electrons ?

A. Fluorine
B. Lithium
C. Oxygen
D. Zinc

Ans: B. Lithium


Question 15.

Which metal is the heaviest in periodic table among the following ?

A. Os
B. Pt
C. Pb
D. W

Ans: A. Os


Question 16.

Which one of the following is found in kidney stones?

A. Sodium oxalate
B. Calcium oxalate
C. Sodium chloride
D. Calcium acetate

Ans: B. Calcium oxalate


Question 17.

The length of double bond is _ than single bond.

A. Shorter
B. Longer
C. Of same lenght
D. None of the above

Ans: A. Shorter


Question 18.

Which one is heaviest naturally occurring element of the periodic element?

A. Iron
B. Thorium
C. Rhodium
D. Uranium

Ans: D. Uranium


Question 19.

Ruby and sapphire are oxides of

A. Copper
B. Tin
C. Iron
D. Aluminium

Ans: D. Aluminium


Question 20.

Which one of the following is not present in cement ?

A. Clay
B. Alumina
C. Alum
D. Gypsum

Ans: C. Alum


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment