Chemistry Multiple Choice Questions Set – 44

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

Removal of carbon particles from air involves the principle of

A. Precipitation
B. Filteration
C. Electrophoresis
D. Sedimentation

Ans: C. Electrophoresis


Question 2.

High concentration hydrocarbon pollutants in atmospheric air causes

A. Cancer
B. Silicosis
C. Respiratory diseases (e.g.asthma)
D. Reduced crop yield

Ans: A. Cancer


Question 3.

Heavy metal pollution of water is caused by:

A. Paints
B. Wood burning
C. Acid Plants
D.Domestic sewage

Ans: A. Paints


Question 4.

The function of skimming tank in sewage treatment is to remove

A. Oil and fatty substances
B. Suspended solids
C. Gritty substances
D. Inorganic substances

Ans: A. Oil and fatty substances


Question 5.

Physico-chemical characteristics of water in water sources undergo changes due to

A. Aquatic macrophytes
B. Auatic fungi
C. Effluents
D. Evapotranspiration

Ans: C. Effluents


Question 6.

Which one is not a primary greenhouse gases in the Earth’s atmosphere?

A. Carbon dioxide
B. Methane
C. Nitrogen
D. Ozone

Ans: C. Nitrogen


Question 7.

Ozone layer in the upper parts of the atmosphere serves as a protective shield against harmful

A. Solar ultraviolet radiation
B. Solar infrared radiation
C. CO2 in the air
D. SO2 in the air

Ans: A. Solar ultraviolet radiation


Question 8.

Acid rain is caused due to emission of which of the following into the atmosphere ?

A. Oxides of nitrogen and sulphur
B. Carbon dioxide and carbon monoxide
C. Ozone and carbon dioxide
D. Carbon monoxide and nitrogen

Ans: A. Oxides of nitrogen and sulphur


Question 9.

Sulphur dioxide present in the industrial chimney exhaust causes

A. Respiratory and lung disease
B. Reduction in plant’s productivity owing to acid rain
C. Corrosion building materials
D. All of the above

Ans: D. All of the above


Question 10.

Which of the following is secondary air pollutant ?

A. Photochemical smog
B. NO2
C. Dust particles
D. SO2

Ans: D. SO2


Question 11.

‘Bhopal gas tragedy’ 1984 is related to which gas

A. Aluminium Phosphide
B. Methyl bromide
C. Methyl isocyanate
D. Carbon dioxide

Ans: C. Methyl isocyanate


Question 12.

The depletion of Ozone layer is mainly due to

A. Volcanic eruptions
B. Aviation fuels
C. Radioactive rays
D. Chlorofluorocarbons

Ans: D. Chlorofluorocarbons


Question 13.

Coating of solid waste with impervious material is known as

A. Encapsulation
B. Chemical fixation
C. Landfill
D. Capping

Ans: A. Encapsulation


Question 14.

Sullage water is –

A. Waste water released from kitchen
B. Waste water released from toilets
C. Waste water released from factories
D. Waste water released from hospitals

Ans: A. Waste water released from kitchen


Question 15.

When a nutrient like fertilizer is present in large quantities in a water bodies, plants grow and decay in large numbers because of suffocation of pond that does not leave enough oxygen needed to support life. This type of pollution is called

A. Smog
B. Eutrophication
C. Green house effect
D. None of these

Ans: B. Eutrophication


Question 16.

Chemical name of vinegar is

A. Acetone
B. Acetic acid
C. Formaldehyde
D. Ethanol

Ans: B. Acetic acid


Question 17.

Taj Mahal is greatly affected due to :

A. Tourists
B. Acid rain
C. Deforestation
D. Sound pollution

Ans: B. Acid rain


Question 18.

The gas liberated in the Bhopal gas tragedy was:

Ans: D. Methyl isocynate


Question 19.

Which of the following is the correct sequence of countries in terms of maximum carbon dioxide emission?

A. China, USA, European Union, India
B. USA, India, China, European Union
C. China, India, European Union, USA
D. European Union, China, USA, India

Ans: A. China, USA, European Union, India


Question 20.

Which one of the following organic compounds has fruity smell?

A. Alcohol
B. Aldehyde
C. Ester
D. Ether

Ans: C. Ester


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment