Chemistry Multiple Choice Questions Set – 43

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

Normal rainwater is slightly acidic due to the presence of

A. Carbon dioxide
B. Sulphur dioxide
C. Methane
D. None of the above

Ans: A. Carbon dioxide


Question 2.

London smog is found in

A. Summer during day time
B. Summer during morning time
C. Winter during morning time
D. Winter during day time

Ans: C. Winter during morning time


Question 3.

Which one of the following group of gases contributes to the ‘Green House Effect’?

A. Carbon dioxide and Methane
B. Ammonia and Ozone
C. Carbon monoxide and Sulphur dioxide
D. Carbon tetraflouride and Nitrous oxide

Ans: A. Carbon dioxide and Methane


Question 4.

Ozone depletion in the atmosphere is mainly caused by

A. Sulphur dioxide
B. Nitrogen dioxide
C. Hydrogen sulphide
D. Chlorofluorocarbon

Ans: D. Chlorofluorocarbon


Question 5.

Global warming is mainly due to accumulation of

A. Oxides of nitrogen
B. Oxides of sulphur
C. Carbon dioxide
D. Carbon monoxide

Ans: C. Carbon dioxide


Question 6.

Photo chemical smog is a resultant of the reaction among

A. High concentration of NO2, O3, and CO in the evening
B. CO, CO2 and NO2 at low temperature
C. CO, O2 and peroxy acetyl nitrate in the presence of Sunlight
D. NO2, O3 and peroxy acetyl nitrate in the presence of Sunlight

Ans: D. NO2, O3 and peroxy acetyl nitrate in the presence of Sunlight


Question 7.

Black lung disease occurs in people working in

A. Electroplating industry
B. Organic solvents industry
C. Paint manufacturing industry
D. Coal mines

Ans: D. Coal mines


Question 8.

Ozone depletion in the stratosphere is mainly caused by

A. SO2
B. NO2
C. NO
D. Chlorofluorocarbons

Ans: D. Chlorofluorocarbons


Question 9.

Main pollutants released from iron and steel industry are

A. CO, CO2 and SO2
B. NO, SO3 and H2S
C. CO2, H2S and NO2
D. CO2, NO2 and SO3

Ans: A. CO, CO2 and SO2


Question 10.

The gas involved in Bhopal incident was

A. Hydrogen sulphide
B. Nitrogen dioxide
C. Methyl chloride
D. Methyl isocyanate

Ans: D. Methyl isocyanate


Question 11.

The least preferred technique in the disposal of Municipal Solid Waste is

A. Incineration
B. Composting
C. Land filling
D. Bricketting

Ans: D. Bricketting


Question 12.

Which of the following is not a gaseous air pollutant?

A. Oxides of nitrogen
B. Hydrocarbon
C. Smoke
D. Oxides of sulphur

Ans: B. Hydrocarbon


Question 13.

Which one of the following is a major green house gas?

A. Carbon dioxide
B. Chloro fluorocarbon
C. Carbon monoxide
D. Freon

Ans: A. Carbon dioxide


Question 14.

Which of the following chemicals is responsible for depletion of ozone layer in the atmosphere?

A. Chlorofluorocarbons
B. Nitrous oxide
C. Sulphur dioxide
D. Carbon dioxide

Ans: A. Chlorofluorocarbons


Question 15.

Which one of the following was used as a chemical weapon in the first world war ?

A. Carbon monoxide
B. Hydrogen cyanide
C. Mustard gas
D. Water gas

Ans: C. Mustard gas


Question 16.

Which of the following is ozone depleting pesticide ?

A. D.D.T.
B. Benzene
C. Methyl bromide
D. Ethylene ozonide

Ans: C. Methyl bromide


Question 17.

The ‘solid waste’ is also known as

A. Sedge
B. Toxic waste
C. Sludge
D. Scrubber

Ans: C. Sludge


Question 18.

Which of the following is a method/process of disposing of solid waste which cannot be reused or recycled ?

A. Landfills
B. Incineration
C. Pyrolysis and Gasification
D. All the above

Ans: D. All the above


Question 19.

The depletion of ozone layer is due to

A. Chlorofluorocarbons
B. Carbon dioxide
C. Sulphur dioxide
D. Ethane

Ans: A. Chlorofluorocarbons


Question 20.

Threshold limit value of copper in the atmospheric air is

A. 0.001 mg/m3
B. 0.01 mg/m3
C. 1.0 mg/m3
D. 5.0 mg/m3

Ans: C. 1.0 mg/m3


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment