Chemistry Multiple Choice Questions Set – 42

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

Which one of the following metals pollutes the air of a city having large number of automobiles?

A. Cadmium
B. Chromium
C. Lead
D. Copper

Ans: C. Lead


Question 2.

‘Acid rain’ is caused due to air pollution by

A. Carbon dioxide
B. Carbon monoxide
C. Methane
D. Nitrous oxide and sulphur dioxide

Ans: D. Nitrous oxide and sulphur dioxide


Question 3.

Which type of radiations are absorbed by the upper layer of the atmosphere?

A. Radio-waves
B. Infrared
C. Visible
D. Ultraviolet

Ans: D. Ultraviolet


Question 4.

Which of the following is not a greenhouse gas ?

A. Hydrogen
B. Carbon dioxide
C. Nitric oxide
D. Chlorofluorocarbon

Ans: A. Hydrogen


Question 5.

Pollutant from motor car exhaust that causes mental disease is

A. Lead
B. NO2
C. SO2
D. Hg

Ans: A. Lead


Question 6.

Gas released during Bhopal tragedy was :

A. Sodium isothiocyanate
B. Potassium isothiocyanate
C. Ethyl isocyanate
D. Methyl isocyanate

Ans: D. Methyl isocyanate


Question 7.

Sulphur dioxide level in the atmosphere can be reduced by using

A. More efficient car engines
B. Catalytic converters in industry
C. Static electricity to attract it in factory chimneys
D. Low – sulphur fuels

Ans: D. Low – sulphur fuels


Question 8.

Which is abundant in Gobar gas?

A. Carbon dioxide
B. Methane
C. Oxygen
D. Hydrogen

Ans: B. Methane


Question 9.

The most common cause of pollution of air is

A. Carbon dioxide
B. Carbon monoxide
C. Sulphur dioxide
D. Smoke

Ans: C. Sulphur dioxide


Question 10.

The filter over which sewage is sprinkled is called as

A. Trickling filter
B. Percolating filter
C. Contact bed
D. Intermittent sand filter

Ans: A. Trickling filter


Question 11.

The term ‘brown air’ is used for

A. Acid fumes
B. Photochemical smog
C. Sulphurous smog
D. Industrial smog

Ans: B. Photochemical smog


Question 12.

Concentration of a material which is lethal to 50% animal is called

A. LD50
B. LC50
C. NOAEL
D. ADI

Ans: A. LD50


Question 13.

Particulates (< 1 µm size) remaining suspended in air indefinitely and transported by wind currents are called

A. Mists
B. Fumes
C. Aerosols
D. Smoke

Ans: C. Aerosols


Question 14.

Main source of lead pollution is from

A. Sewage
B. Leaded gasoline
C. Tobacco
D. Insecticides

Ans: B. Leaded gasoline


Question 15.

The sewage obtained from water closets and urinals is known as

A. Sanitary waste
B. Industrial waste
C. Garbage
D. Sullage

Ans: A. Sanitary waste


Question 16.

The major harmful gas emitted by automobile vehicle which causes air pollution is

A. Carbon Monoxide
B. Methane
C. Carbon dioxide
D. Ozone gas

Ans: A. Carbon Monoxide


Question 17.

Mercury is emitted into air by

A. Burning coal
B. Burning garbage
C. Coal fire
D. Steam engine

Ans: B. Burning garbage


Question 18.

An example of major air pollutant is

A. Oxygen
B. Carbon monoxide
C. Helium
D. Carbon dioxide

Ans: B. Carbon monoxide


Question 19.

Which one amongst the following is not a Green House gas?

A. Nitrogen
B. Carbon dioxide
C. Carbon Monoxide
D. Chloro fluoro carbons

Ans: A. Nitrogen


Question 20.

The major harmful gas emitted by automobile vehicles which causes air pollution is

A. Carbon Monoxide
B. Methane
C. Carbon dioxide
D. Ozone gas

Ans: A. Carbon Monoxide


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment