Chemistry Multiple Choice Questions Set – 41

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

Ferrous sulphate is used in water treatment as a/an

A. Oxidizing agent
B. Reducing agent
C. Coagulant aid
D. Adsorbent

Ans: C. Coagulant aid


Question 2.

Which one of the following contributes largely to the ‘green house effect’ ?

A. Ozone
B. Carbon monoxide
C. Carbon dioxide
D. Water vapour

Ans: D. Water vapour


Question 3.

Acid rain is caused by

A. SO2 and particulates
B. NO2and particulates
C. CO2and CFCs
D. SO2 and NO2

Ans: D. SO2 and NO2


Question 4.

Charcoal is used in water treatment as a/an

A. Absorbent
B. Coagulant
C. Solvent
D. Adsorbent

Ans: D. Adsorbent


Question 5.

An important green-house gas other than methane being produced from the agricultural fields is

A. Nitrous oxide
B. Ammonia
C. Sulphur dioxide
D. Arsine

Ans: A. Nitrous oxide


Question 6.

The Bhopal gas tragedy was caused by the gas

A. Methyl chloride
B. Methyl Isocyanide
C. Methyl Isocyanate
D. Methyl Cyanide

Ans: C. Methyl Isocyanate


Question 7.

Which of the following is a secondary pollutant ?

A.NO
B. CO
C. SO2
D. PAN

Ans: B. CO


Question 8.

The gas which is mainly responsible for the green house effect is:

A. Ozone
B. Oxygen
C. Carbon dioxide
D. Carbon monoxide

Ans: C. Carbon dioxide


Question 9.

The Bhopal tragedy was caused by the gas

A. Phosgene
B. Carbon monoxide
C. Methyl isocyanate
D. Chlorine

Ans: C. Methyl isocyanate


Question 10.

Ultraviolet radiation striking the earth is due to the depletion of

A. Carbon monoxide
B. Carbon dioxide
C. Ozone
D. Oxygen

Ans: C. Ozone


Question 11.

Chernobyl disaster is the result of pollution by

A. Oil spill
B. Acid rain
C. Carbon dioxide
D. Radioactive waste

Ans: D. Radioactive waste


Question 12.

Which of the following caused radioactive pollution along the coast of Kerala ?

A. Plutonium
B. Zinc
C. Thorium
D. Radium

Ans: C. Thorium


Question 13.

Many people died in London in 1952 as result of air pollution producing

A. Mist
B. Fog
C. Smog
D. Sleet

Ans: C. Smog


Question 14.

‘Aerosol’ is known as

A. Suspended solid particles in air
B. Pollutant gas, present in air
C. Microbes, present in air
D. Green house gas present in air

Ans: A. Suspended solid particles in air


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment