Chemistry Multiple Choice Questions Set – 40

Question 1.

Mark the compound which possess ionic, covalent and coordinate bonds.

A. NH4Cl
B. SO3
C. SO2
D. H2O

Ans: A. NH4Cl


Question 2.

The structure of (HPO3)3 is

A. Linear
B. Tetrahedral
C. Cyclic
D. Octahedral

Ans: C. Cyclic


Question 3.

For a spontaneous chemical process, the free energy change is

A. Positive
B. Negative
C. Zero
D. Depends on whether the reaction is exothermic or endothermic

Ans: B. Negative


Question 4.

Entropy of Universe is always

A. Decreasing
B. Zero
C. Constant
D. Increasing

Ans: D. Increasing


Question 5.

In ice, the number of hydrogen bonds per water molecule is

A. 1
B. 2
C. 4
D. 8

Ans: C. 4


Question 6.

Spontaneous change is one in which there is:

A. A lowering of entropy
B. A lowering of free energy
C. Increase in free energy
D. An increase in Internal energy

Ans: B. A lowering of free energy


Question 7.

When a bond is formed between two atoms, the energy of the system will

A. Increase
B. Decrease
C. Remain the same
D. May increase or decrease

Ans: C. Remain the same


Question 8.

In a reaction of the type A+B -> C+D one could ensure it to be a first order reaction by :

A. Increasing the temperature
B. Increasing the concentration of a product
C. Increasing the concentration of a reactant
D. Adding a catalyst

Ans: C. Increasing the concentration of a reactant


Question 9.

Of the following compounds of calcium, the one having highest covalent character is

A. CaF2
B. CaCl2
C. CaBr2
D. Cal3

Ans: D. Cal3


Question 10.

Which of the following kinds of spectroscopy can provide information on the energy difference between the initial and final states rather the energy levels involved in the transition?

A. UV absorption spectroscopy
B. UV photoelectron spectroscopy
C. Infrared absorption spectroscopy
D. Rotational spectroscopy

Ans: B. UV photoelectron spectroscopy


Question 11.

The minimum energy required for an effective collision is

A. Threshold energy
B. Activation energy
C. Free energy
D. Internal energy

Ans: B. Activation energy


Question 12.

Kinetics is the study of:

A. The rate of chemical reaction
B. How fast the reactions go
C. The mechanisms and paths of the molecules take in joining from one reactant to products
D. All of these are correct

Ans: D. All of these are correct


Question 13.

Which one of the following species has the highest bond order, shortest bond length and maximum bond strength?

A. O2
B. O+2
C. O-2
D. O-22

Ans: B. O+2


Question 14.

When ice cubes are made, the entropy of water

A. Does not change
B. Decreases
C. Increases
D. May either increase or decrease depending on the process used

Ans: B. Decreases


Question 15.

Which of the following produces highest amount of energy upon oxidation?

A. Protein
B. Fat
C. Glucose
D. An alkane

Ans: B. Fat


Question 16.

Bhopal gas tragedy is associated with leakage of

A. Carbon dioxide
B. Nitrogen dioxide
C. Sulphur dioxide
D. Methyl isocyanate

Ans: D. Methyl isocyanate


Question 17.

The number of hydrogen bonds between guanine and cytosine in DNA is

A. 2
B. 3
C. 4
D. 1

Ans: B. 3


Question 18.

Warming ammonium chloride with sodium hydrochloride in a test tube is an example of

A. Open system
B. Closed system
C. Isobaric system
D. Isothermal system

Ans: A. Open system


Question 19.

Which of the following has least negative electron gain enthalpy?

A. P
B. S
C. Cl
D. F

Ans: A. P


Question 20.

The function of sedimentation tank in sewage treatment is to:

A. Disinfect the sewage
B. Remove water content
C. Aerate the sewage
D. Remove suspended solids

Ans: D. Remove suspended solids


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment