Chemistry Multiple Choice Questions Set – 4

Question 1.

The hardest form of carbon is

A. coke
B. graphite
C. diamond
D. charcoal

Ans: C. diamond


Question 2.

The human body is made up of several chemical elements; the element present in the highest proportion (65%) in the body is

A. carbon
B. hydrogen
C. oxygen
D. nitrogen

Ans: C. oxygen


Question 3.

The National Chemical Laboratory is situated in

A. New Delhi
B. Bangalore
C. Pune
D. Patna

Ans: C. Pune


Question 4.

The most important ore of aluminium is

A. bauxite
B. magnetite
C. haematite
D. monazite

Ans: A. bauxite


Question 5.

The isomerism which exists between CH3CHCI2 and CH2CI. CH2CI is

A. chain isomerism
B. functional group isomerism
C. positional isomerism
D. metamerism

Ans: C. positional isomerism


Question 6.

Equal masses of oxygen, hydrogen and methane are kept under identical conditions. The ratio of the volumes of gases will be

A. 2 : 16 : 2
B. 2 : 16 : 1
C. 1 : 16 : 2
D. 1 : 1 : 1

Ans: C. 1 : 16 : 2


Question 7.

The organic reaction represented by equation CH3 – CH = O + H2NOH gives CH3 – CH – NH + H2O is an example of

A. an addition reaction
B. a condensation reaction
C. an oxidation reaction
D. an elimination reaction

Ans: B. a condensation reaction


Question 8.

The half life period of an isotope is 2 hours. After 6 hours what fraction of the initial quantity of the isotope will be left behind?

A. 1/6
B. 1/3
C. 1/8
D. 1/4

Ans: C. 1/8


Question 9.

The mass number of an atom is equal to

A. the number of protons
B. the number of protons and electrons
C. the number of nucleons
D. the number of neutrons

Ans: C. the number of nucleons


Question 10.

The number of electrons presents in H+ is

A. zero
B. one
C. two
D. three

Ans: A. zero


Question 11.

The number of waves made by an electron moving in an orbit having maximum magnetic quantum number is +3

A. 4
B. 5
C. 2
D. zero

Ans: A. 4


Question 12.

The maximum number of covalent formed by nitrogen is

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Ans: D. 4


Question 13.

The hottest part of the gas flame is known as

A. luminous zone
B. dark zone
C. blue zone
D. non-luminous zone

Ans: A. luminous zone


Question 14.

The number of atoms present in 21.6 gram of silver (atomic weight = 108) are same as the molecules in

A. 1.8 gram of H2O
B. 12 moles of KMnO4
C. 0.6N H2SO4
D. 4.6 gram of C2H5OH

Ans: B. 12 moles of KMnO4


Question 15.

The formula C6H5-CO-CH3 represents

A. Acetone
B. Acetic acid
C. Acetophenone
D. Phenyl acetate

Ans: C. Acetophenone


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment