Chemistry Multiple Choice Questions Set – 39

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

Which of the following is used to iodise common salt ?

A. Potassium iodide
B. Iodine
C. Potassium iodate
D. Sodium iodide

Ans: C. Potassium iodate


Question 2.

The drug ‘Marijuana’ is a

A. Sedative
B. Mental stimulant
C. Hallucinating substance
D. Tranquillizer

Ans: A. Sedative


Question 3.

The chief source for the production of nitrogeneous fertilizers is :

A. Ammonia
B. Nitric acid
C. Nitrogen
D. Nitrogen dioxide

Ans: A. Ammonia


Question 4.

Which of the following compounds is commonly used as an antiseptic in mouthwashes and toothpastes ?

A. Borax
B. Saltpetre
C. Hydrogen peroxide
D. Sodium chloride

Ans: D. Sodium chloride


Question 5.

A thick paste of cement, sand and water is called

A. Concrete
B. R.C.C.
C. Mortar
D. Kiln

Ans: C. Mortar


Question 6.

The Refrigerant ‘FREON’ is

A. Calcium Tetra Fluoride
B. Difluoro Dichloro Methane
C. Fluorspar and Felspar
D. Hydrofluosilicic Acid

Ans: B. Difluoro Dichloro Methane


Question 7.

Which one of the following elements is used in the manufacture of safety matches?

A. Graphite
B. Phosphorus
C. Silicon
D. Sodium

Ans: B. Phosphorus


Question 8.

Soap is prepared by boiling caustic soda with

A. Alcohol
B. Kerosene oil
C. Glycerine
D. Fats

Ans: D. Fats


Question 9.

What is the most commonly used substance in fluorescent tubes?

A. Sodium oxide and argon
B. Sodium vapour and neon
C. Mercury vapour and argon
D. Mercury oxide and neon

Ans: C. Mercury vapour and argon


Question 10.

The chemical(s) most commonly used for cloud seeding or ‘artificial rainmaking’ is/are

A. Silver Iodide
B. Sodium Chloride
C. Dry ice or frozen carbon dioxide
D. All the above

Ans: A. Silver Iodide


Question 11.

Zinc sulphide is commonly used as

A. Fungicide
B. Herbicide
C. Rodenticide
D. Deodorant

Ans: C. Rodenticide


Question 12.

‘All the four quantum numbers of two electrons in an atom are not the same.’ It is the law of –

A. Hund’s rule of maximum multiplicity
B. Exclusion Principle of Pauli
C. Uncertainty Principle of Hiesenberg
D. Avogadro’s Law

Ans: B. Exclusion Principle of Pauli


Question 13.

Tear gas is :

A. Chloroprene
B. Carbonyl chloride
C. Nitrous oxide
D. Bleaching powder

Ans: B. Carbonyl chloride


Question 14.

‘Fire-fighting clothes’ are made from

A. Mica
B. Asbestos
C. Talc
D. Steatite

Ans: B. Asbestos


Question 15.

Which halide is used in making sensitive emulsion on photograhic film?

A. Sodium chloride
B. Silver bromide
C. Silver iodide
D. Silver chloride

Ans: B. Silver bromide


Question 16.

Which of the following is not a donor atom?

A. Phosphorus
B. Antimony
C. Arsenic
D. Aluminium

Ans: D. Aluminium


Question 17.

Tetra ethyle lead (TEL) is

A. A catalyst in burning fossil fuel
B. An antioxidant
C. A reductant
D. An antiknock compound

Ans: D. An antiknock compound


Question 18.

Trinitrotoluene is

A. Used to melt metals
B. Used to fuse two metals
C. Used as an abrasive
D. Used as an explosive

Ans: D. Used as an explosive


Question 19.

Detergents clean surfaces on the principle of

A. Viscosity
B. Surface tension
C. Elasticity
D. Floatation

Ans: B. Surface tension


Question 20.

What happens when a chemical bond is formed ?

A. Energy is always absorbed
B. Energy in always released
C. More energy is released than is absorbed
D. Energy is neither released nor absorbed

Ans: A. Energy is always absorbed


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment