Chemistry Multiple Choice Questions Set – 38

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

The most commonly used chemicals in the artificial rainmaking or cloud seeding are

A. Silver Iodide (AgI)
B. Sodium Chloride (NaCl)
C. Dry Ice (Frozen CO2)
D. All of the above

Ans: A. Silver Iodide (AgI)


Question 2.

Which of the following statements are correct about chloroform?
a. Liquid fuel
b. Anaesthetic in nature
c. Produces phosgene
d. Fire extinguisher

A. A, B
B. A, C
C. B, C
D. D, A

Ans: C. B, C


Question 3.

The tip of the match-stick contains

Ans: C. Red phosphorus


Question 4.

Which of the following is not a nitrogenous fetiliser?

A. Ammonium sulphate
B. Urea
C. Ammonium nitrate
D. Superphosphate

Ans: D. Superphosphate


Question 5.

Malathion is a/an

A. Insecticide
B. Fumigant
C. Preservative
D. Pesticide

Ans: A. Insecticide


Question 6.

Which of the following is an antidiabatic drug?

A. Insulin
B. Penicillin
C. Chloroquine
D. Aspirin

Ans: A. Insulin


Question 7.

Which of the following is a natural dye ?

A. Crystal violet
B. Aniline blue
C. Alizarin

Ans: C. Alizarin


Question 8.

Which one of the following is used as a sowing agent in the preparation of soft drinks?

A. Phosphoric acid
B. Phosphorus acid
C. Salicylic acid
D. Boric acid

Ans: A. Phosphoric acid


Question 9.

The chemical name of rat poison is

A. Zinc oxide
B. Potassium cyanide
C. Lead nitrate
D. Zinc phosphide

Ans: D. Zinc phosphide


Question 10.

Tear gas used by the police to disperse the mob contains

A. Carbon dioxide
B. Chlorine
C. Ammonia
D. Hydrogen sulphide

Ans: B. Chlorine


Question 11.

Poison used for killing rats is

A. Calcium phosphide (Ca3P2)
B. Zinc phosphide (Zn3P2)
C. Magnesium nitride (Mg3N2)
D. Magnesium phosphide (Mg3P2)

Ans: B. Zinc phosphide (Zn3P2)


Question 12.

Pyrethrin used in mosquito coil is obtained from

A. A seed plant
B. An insect
C. A bacterium
D. A fungus

Ans: A. A seed plant


Question 13.

Which of the toxic heavy metals is found in modern tannery industries ?

A. Nickel
B. Zinc
C. Chromium
D. Lead

Ans: C. Chromium


Question 14.

Which of the following is also used as a Bio fertilizer?

A. Urea
B. Ammonia
C. Uric Acid
D. None of these

Ans: D. None of these


Question 15.

The chemical used in developing photographic films is

A. Silver bromide
B. Hypo
C. Sodium sulphate
D. Hydroquinone

Ans: A. Silver bromide


Question 16.

What is a common name for the substance which irritates lachrymal glands ?

A. Tear Gas
B. Laughing Gas
C. Anaesthetic Gas
D. Noble Gas

Ans: A. Tear Gas


Question 17.

The antiseptic compound present in dettol is

A. Iodine
B. chloroxylenol
C. Biothional
D. Cresol

Ans: B. chloroxylenol


Question 18.

The advantage of detergents over soaps is

A. Detergents are soluble in water
B. Detergents could not give much lather
C. Detergents give lather even with hard water
D. Soaps give lather with only soft water

Ans: C. Detergents give lather even with hard water


Question 19.

Which one of the following is used as an anti-freeze for the automobile engines ?

A. Propyl alcohol
B. Ethanol
C. Methanol
D. Ethylene glycol

Ans: D. Ethylene glycol


Question 20.

The material used in solar cells contains

A. Tin
B. Silicon
C. Caesium
D. Thallium

Ans: B. Silicon


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment