Chemistry Multiple Choice Questions Set – 37

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

The chemical used for cloud seeding for artificial rains is

A. Silver Nitrate
B. Potassium Bromide
C. Silver Iodide
D. Potassium Nitrate

Ans: C. Silver Iodide


Question 2.

The chemical that is used to ripen mangoes is

A. Calcium sulphide
B. Calcium carbide
C. Calcium carbonate
D. Calcium chloride

Ans: B. Calcium carbide


Question 3.

Laughing gas is

A. Nitric oxide
B. Nitrous oxide
C. Nitrogen trioxide
D. Nitrogen pentoxide

Ans: B. Nitrous oxide


Question 4.

Which of the following is used as anesthetic ?

A. NH3
B. NO
C. NO2
D. N2O

Ans: B. NO


Question 5.

Exposure to mixtures of chemicals are greater than expected on the basis of effects of exposure to each chemical individually. This is known as

A. Additives
B. Antagonism
C. Synergism
D. Independent

Ans: C. Synergism


Question 6.

Electric fuse is an alloy of

A. Tin and lead
B. Zinc and lead
C. Copper and iron
D. Carbon and tin

Ans: A. Tin and lead


Question 7.

Aspirin is chemically known as

A. Methyl salicylate
B. Hydroxysalicylate
C. Acetylsalicylic acid
D. Alkylsalicylic acid

Ans: C. Acetylsalicylic acid


Question 8.

Which of the following is used to remove ink and rust stains on cloth?

A. Oxalic acid
B. Alcohol
C. Ether
D. Kerosene oil

Ans: A. Oxalic acid


Question 9.

Detergents used for cleaning clothes and utensils contain

A. Nitrates
B. Bicarbonates
C. Sulphonates
D. Bismuthates

Ans: C. Sulphonates


Question 10.

Gypsum is used for improvement of:

A. Alkaline soils
B. Saline soils
C. Podsols
D. Acidic soils

Ans: B. Saline soils


Question 11.

KMnO4 can be used as a/an

A. Insecticide
B. Fertiliser
C. Pesticide
D. Disinfectant

Ans: D. Disinfectant


Question 12.

Which one of the following chemicals helps in fruit ripening?

A. Ethephon
B. Atrazine
C. Isoproturan
D. Malathion

Ans: A. Ethephon


Question 13.

Which of the following laser types is used in a laser printer?

A. Dye laser
B. Semiconductor laser
C. Excimer laser
D. Gas laser

Ans: B. Semiconductor laser


Question 14.

The chemical name of ‘laughing gas’ is

A. Nitric oxide
B. Nitrogen dioxide
C. Nitrogen pentoxide
D. Nitrous oxide

Ans: D. Nitrous oxide


Question 15.

Which of the following chemicals is used in photography ?

A. Aluminium hydroxide
B. Silver bromide
C. Potassium nitrate
D. Sodium chloride

Ans: B. Silver bromide


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment