Chemistry Multiple Choice Questions Set – 36

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

Stains of rust on clothes can be removed by :

A. Oxalic acid
B. Petrol
C. Alcohol
D. H2O2

Ans: A. Oxalic acid


Question 2.

Detergents are

A. Sodium salts of fatty acids
B. Sodium salts of sulphonic acids
C. Sodium salt of benzoic acid
D. None of the above

Ans: B. Sodium salts of sulphonic acids


Question 3.

Synthetic detergents are prepared from

A. Potassium salts of higher fatty-acids
B. Sodium salts of higher fattyacids
C. Hydrocarbons of petroleum
D. Glycerides

Ans: C. Hydrocarbons of petroleum


Question 4.

Synthetic detergents are made from

A. Sodium stearate
B. Sodium salt of benzene sulphonic acid
C. Sodium salt of benzene carboxylic acid
D. Sodium palmitate

Ans: B. Sodium salt of benzene sulphonic acid


Question 5.

One of the constituents of tear gas is

A. Ethane
B. Ethanol
C. Ether
D. Chloropicrin

Ans: D. Chloropicrin


Question 6.

The metal compound commonly found in Sindhoor or Kumkum is based on

A. Tin
B. Lead
C. Copper
D. Zinc

Ans: B. Lead


Question 7.

What is a mixture of potassium nitrate, powdered charcoal and sulphur called?

A. Glass
B. Cement
C. Paint
D. Gun powder

Ans: D. Gun powder


Question 8.

Commonly used antiseptic ‘Dettol’ is a mixture of

A. O-chlorophenoxylenol + terepineol
B. O-cresol + terepineol
C. Phenol + terepineol
D. Chloroxylenol + terepineol

Ans: D. Chloroxylenol + terepineol


Question 9.

The element used for making solar cells is

A. Magnesium
B. Sodium
C. Calcium
D. Silicon

Ans: D. Silicon


Question 10.

Substance used as an anti freeze in radiators of automobiles is :

A. Methyl alcohol and H2O
B. Methyl alcohol
C. Ethyl alcohol
D. Ethyl alcohol and H2O

Ans: A. Methyl alcohol and H2O


Question 11.

Iodex, a pain relief balm, has the smell of __ .

A. Methyl salicylate
B. Ethyl salicylate
C. Propyl salicylate
D. Butyl salicylate

Ans: A. Methyl salicylate


Question 12.

The gas used in the artificial ripening of fruits is

A. Acetylene
B. Methane
C. Ethane
D. Butane

Ans: A. Acetylene


Question 13.

DDT and BHC may act as

A. Allergens
B. Carcinogens
C. Asthematic agents
D. None of these

Ans: B. Carcinogens


Question 14.

Which of the following is used to remove rust stains on cloth?

A.Kerosene
B. Lime
C. Oxalic acid solution
D. Petrol

Ans: C. Oxalic acid solution


Question 15.

Silver halides are used in photographic plates because they are

A. Oxidised in air
B. Soluble in hyposolution
C. Reduced by light
D. Totally colourless

Ans: C. Reduced by light


Question 16.

The common refrigerant in domestic refrigerator is

A. Neon
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Freon

Ans: D. Freon


Question 17.

Gunpowder consists of a mixture of

A. Sand and TNT
B. TNT and charcoal
C. Nitre, sulphur and charcoal
D. Sulphur, sand and charcoal

Ans: C. Nitre, sulphur and charcoal


Question 18.

Which is not an anasthetic agent in surgical operations?

A. Chloroform
B. Ether
C. Nitrous oxide
D. Acetone

Ans: D. Acetone


Question 19.

Who developed Hydrogen Bomb?

A. Wernher Von Braun
B. J. Robert Oppen Heimer
C. Edward Teller
D. Samuel Cohen

Ans: C. Edward Teller


Question 20.

The chemical used in embalming biological materials is

A. Formaldehyde in water
B. Formaldehyde in methanol
C. Ethylene glycol
D. Gaseous formaldehyde

Ans: A. Formaldehyde in water


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment