Chemistry Multiple Choice Questions Set – 35

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

Saccharin is made up of

A. Toluene
B. Phenol
C. Propane
D. Butane

Ans: A. Toluene


Question 2.

Freon used as refrigerant is chemically

A. Chlorinated hydrocarbon
B. Fluorinated hydrocarbon
C. Chlorofluoro hydrocarbon
D. Fluorinated aromatic compound

Ans: C. Chlorofluoro hydrocarbon


Question 3.

The element used in the manufacture of safety matches is

A. Phosphorous
B. Magnesium
C. Silicon
D. Sulphur

Ans: A. Phosphorous


Question 4.

Aspirin is

A. Methoxy benzoic acid
B. Methyl Salicilate
C. Acetyl Salicilic acid
D. Phenyl Salicilate

Ans: C. Acetyl Salicilic acid


Question 5.

The compound to which H2 does not add is

A. Biphenyl ethylene
B. Tetraphenyl ethylene
C. Tetra – a –naphthylethylene
D. Tetra –9 – phenanthrylethylene

Ans: B. Tetraphenyl ethylene


Question 6.

The gas used for artificial fruit ripening of green fruit is

A. Ethylene
B. Acetylene
C. Ethane
D. Methane

Ans: A. Ethylene


Question 7.

This group of alumino-silicate minerals is widely used in making electrical insulators

A. Bauxite
B. Chromite
C. Manganese
D. Mica

Ans: D. Mica


Question 8.

Aspirin is common name of

A. Salicylic Acid
B. Salicylate
C. Methyl Salicylate
D. Acetyl Salicylic Acid

Ans: D. Acetyl Salicylic Acid


Question 9.

Which of the following is not a nitrogenous fertilizer ?

A. Ca(CN)2
B. CaCN2
C. NH4NO3
D. Urea

Ans: A. Ca(CN)2


Question 10.

Which one of the following vegetable oils is used in the manufacture of paints?

A. Palm oil
B. Sunflower oil
C. Linseed oil
D. Cottonseed oil

Ans: C. Linseed oil


Question 11.

Commercial Vaseline is derived from

A. Plant gums
B. Coal tar
C. Wool wax
D. Petroleum

Ans: D. Petroleum


Question 12.

By-product obtained by soap industry is

A. Caustic soda
B. Glycerol
C. Naphthalene
D. Caustic potash

Ans: B. Glycerol


Question 13.

The pair of compounds used as anaesthetic in medicines :

A. Ether, Ammonia
B. Nitrous oxide, Chloroform
C. Chloroform, Nitrogen dioxide
D. Nitrogen dioxide, ether

Ans: B. Nitrous oxide, Chloroform


Question 14.

KMnO4 can be used as

A. Insecticide
B. Fertilizer
C. Pesticide
D. Disinfectant

Ans: D. Disinfectant


Question 15.

Alum is used as

A. An analgesic
B. A fertilizer
C. A disinfectant
D. A purifier for water

Ans: D. A purifier for water


Question 16.

Chloroform can be used as

A. Analgesic
B. Anaesthetic
C. Antimalarial
D. Antibiotic

Ans: B. Anaesthetic


Question 17.

Which of the following is used for refrigeration?

A. Sulphur dioxide
B. Chlorine
C. Freon
D. Phosphine

Ans: C. Freon


Question 18.

A detergent is a

A. Cleansing agent
B. Drug
C. Catalyst
D. Soap

Ans: A. Cleansing agent


Question 19.

Antacid tablets consist of

A. Hydroxides of sodium, magnesium and aluminium
B. Hydroxides of magnesium and aluminium
C. Hydroxides of sodium and aluminium
D. Hydroxides of magnesium and sodium

Ans: B. Hydroxides of magnesium and aluminium


Question 20.

Soap helps in better cleaning of clothes because

A. Soap acts like catalyst
B. It reduces the surface tension of solution
C. It gives strength to solution
D. It absorbs the dirt

Ans: B. It reduces the surface tension of solution


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment