Chemistry Multiple Choice Questions Set – 34

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

The most reactive among the halogens is

A. Fluorine
B. Chlorine
C. Bromine
D. Iodine

Ans: A. Fluorine


Question 2.

Which among the following is not a characteristic of transition metals?

A. Tendency to gain electrons
B. Low electronegativity
C. Low ionization energy
D. Malleability

Ans: A. Tendency to gain electrons


Question 3.

Which one is the most reactive halogen?

A. Iodine
B. Bromine
C. Fluorine
D. Chlorine

Ans: C. Fluorine


Question 4.

When conc. H2SO4 is added to dry KNO3, brown fumes are evolved. These fumes are due to

A. SO3
B. SO2
C. NO2
D. N2O

Ans: C. NO2


Question 5.

Which one element has the lowest electronegativity value

A. Fluorine
B. Chlorine
C. Francium
D. Radium

Ans: C. Francium


Question 6.

The most electronegative element among the following is

A. Fluorine
B. Sodium
C. Chlorine
D. Oxygen

Ans: A. Fluorine


Question 7.

Who first published the periodic table?

A. John Dalton
B. Julius Lothar Meyer
C. Henry Moseley
D. Dmitri Mendeleev

Ans: D. Dmitri Mendeleev


Question 8.

Wax used for making candle is chemically a mixture of

A. Aliphatic hydrocarbons
B. Aromatic hydrocarbons
C. Cyclic hydrocarbons
D. Aliphatic and aromatic hydrocarbons

Ans: A. Aliphatic hydrocarbons


Question 9.

Which one element has the highest electronegativity value

A. Lithium
B. Nitrogen
C. Chlorine
D. Fluorine

Ans: D. Fluorine


Question 10.

Total number of halogen elements found in the periodic table is

A. 3
B. 5
C. 8
D. 13

Ans: B. 5


Question 11.

The most suitable vessel for storing concentrated sulphuric acid is

A. Copper vessel
B. Aluminium vessel
C. Glass vessel
D. Earthen vessel

Ans: C. Glass vessel


Question 12.

Adding Cl2 to benzene in the presence of AlCl3 is an example of :

A. Elimination reaction
B. Substitution reaction
C. None of the options
D. Addition reaction

Ans: B. Substitution reaction


Question 13.

The element with highest ionization potential is

A. Oxygen
B. Carbon
C. Helium
D. Boron

Ans: C. Helium


Question 14.

Ionisation energy of nitrogen is greater than that of oxygen because nitrogen has

A. High bond dissociation energy
B. Smaller atomic radius
C. Stable half filled 2p sub level
D. High nuclear charge

Ans: C. Stable half filled 2p sub level


Question 15.

Which one of the following nonmetals shows allotropy in the liquid state?

A. Carbon
B. Sulphur
C. Phosphorous
D. Bromine

Ans: B. Sulphur


Question 16.

Benzene cannot undergo :

A. Substitution
B. Addition
C. Elimination
D. Oxidation

Ans: C. Elimination


Question 17.

Which of the following has no unit?

A. Electronegativity
B. Electron affinity
C. Ionization energy
D. Excitation potential

Ans: A. Electronegativity


Question 18.

The elements with atomic numbers 9, 17, 35, 53, 85 are all

A. Heavy metals
B. Noble gases
C. Light metals
D. Halogens

Ans: D. Halogens


Question 19.

Sulphuric acid is

A. Monobasic
B. Dibasic
C. Tribasic
D. Tetrabasic

Ans: B. Dibasic


Question 20.

Which one is the simplest aromatic hydrocarbon?

A. Aspirin
B. Benzene
C. Chloride
D. Picric acid

Ans: B. Benzene


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment