Chemistry Multiple Choice Questions Set – 33

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

Commercial nitric acid is coloured because it contains dissolved :

A. Oxygen
B. Nitrous oxide
C. Nitrogen dioxide
D. Coloured impurities

Ans: C. Nitrogen dioxide


Question 2.

The gas used for artificial fruit ripening of green fruit is –

A. Ethylene
B. Acetylene
C. Ethane
D. Methane

Ans: A. Ethylene


Question 3.

The gas produced in marshy places due to decomposition of vegetation is

A. Carbon monoxide
B. Carbon dioxide
C. Sulphur dioxide
D. Methane

Ans: D. Methane


Question 4.

Which one is the simplest form of alkane?

A. Propane
B. Butane
C. Methane
D. Decane

Ans: C. Methane


Question 5.

Choose the incorrect statement pertaining to organic compounds

A. They have low melting and boiling points
B. They do not dissolve in water
C. They are not easily combustible
D. They contain mainly carbon and hydrogen

Ans: C. They are not easily combustible


Question 6.

The natural source of hydrocarbon is

A. Crude oil
B. Biomass
C. Coal
D. Carbohydrates

Ans: A. Crude oil


Question 7.

Organic compounds are

A. Covalent compounds
B. Ionic compounds
C. Co-ordination compounds
D. Interstitial compounds

Ans: A. Covalent compounds


Question 8.

Which of the following is not a natural source of hydrocarbon?

A. Natural Gas
B. Coal
C. Petroleum
D. Mica

Ans: D. Mica


Question 9.

The gas which emits from rice field is

A. Ethane
B. Methane
C. Nitrogen
D. All of the above

Ans: B. Methane


Question 10.

By which organic compound all the oils are known ?

A. Carbohydrate
B. Protein
C. Hydrocarbon
D. Ester

Ans: C. Hydrocarbon


Question 11.

Vinegar is an aqueous solution of

A. Oxalic acid
B. Citric acid
C. Hydrochloric acid
D. Acetic acid

Ans: D. Acetic acid


Question 12.

The element with highest first ionisation energy is

A. Hydrogen
B. Helium
C. Lithium
D. Sodium

Ans: B. Helium


Question 13.

Ethylene is a __ molecule.

A. Polar
B. Ionic
C. Covalent
D. Nonpolar

Ans: D. Nonpolar


Question 14.

Which of the following elements is found in all organic compounds?

A. Carbon
B. Calcium
C. Nitrogen
D. Oxygen

Ans: A. Carbon


Question 15.

Two elements which can form a large number of compounds are

A. Carbon and Hydrogen
B. Carbon and Nitrogen
C. Carbon and Oxygen
D. Carbon and Sulphur

Ans: A. Carbon and Hydrogen


Question 16.

In a period from Li to F, ionisation potential

A. Cannot be predicted
B. Increases
C. Decreases
D. Remains same

Ans: A. Cannot be predicted


Question 17.

The next higher homologue of C6H14 is

A. C7H14
B. C7H12
C. C6H12
D. C7H16

Ans: D. C7H16


Question 18.

Ethanol containing 5% water is known as :

A. Dilute alcohol
B. Power alcohol
C. Rectified spirit
D. Absolute alcohol

Ans: C. Rectified spirit


Question 19.

Alcoholic (– OH) group can be identified by :

A. Tollen’s Reagent Test
B. Esterification Test
C. FeCl3Test
D. Ozonolysis Reaction

Ans: C. FeCl3Test


Question 20.

In the periodic table of elements, on moving from left to right across a period, the atomic radius

A. Decreases
B. Increases
C. Remains unchanged
D. Does not follow a definite pattern

Ans: A. Decreases


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment