Chemistry Multiple Choice Questions Set – 32

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

Which one is the most reactive gaseous element?

A. Chlorine
B. Bromine
C. Iodine
D. Flourine

Ans: D. Flourine


Question 2.

The element which is used for vulcanizing rubber

A. Sulphur
B. Bromine
C. Silicon
D. Phosphorus

Ans: A. Sulphur


Question 3.

What is the mass percentage of oxygen in carbon dioxide (CO2)?

A. 30.5%
B. 50.9 %
C. 65.8 %
D. 72.7 %

Ans: D. 72.7 %


Question 4.

Gold dissolves in

A. Hydrochloric acid
B. Nitric acid
C. Aqua regia
D. Acetic acid

Ans: C. Aqua regia


Question 5.

Which of the following metals occurs in free state ?

A. Copper
B. Iron
C. Zinc
D. Lead

Ans: D. Lead


Question 6.

Chemically ‘Quick Silver’ is known as

A. Mercury
B. Silver
C. Aluminium
D. Copper

Ans: A. Mercury


Question 7.

Number of 6.023 × 1023 atoms present in one mole of a gas at STP is

A. 6.023 × 1020
B.6.023 × 1023
C. 6.023 × 10–20
D. 6.023 × 10–23

Ans: B.6.023 × 1023


Question 8.

Nitric acid does not react with

A. Gold
B. Copper
C.Zinc
D. Iron

Ans: A. Gold


Question 9.

A. Gold
B. Silver
C. Iron
D. Aluminium

Ans: A. Gold


Question 10.

The weight of 6.023 × 1023 atoms of carbon is

A. 12 gms
B. 120 gms
C. 1.2 gms
D. 0.12 gms

Ans: A. 12 gms


Question 11.

The percentage of nitrogen present in ammonium sulphate is :

A. 27%
B. 25%
C. 30.5%
D. 18%

Ans: A. 27%


Question 12.

Nitrogen in water is commonly found in the form of

A. Nitrous oxide
B. Nitrate
C. Nitric oxide
D. Nitrite

Ans: D. Nitrite


Question 13.

Which of the following metals is used in Space Crafts to withstand high temperatures ?

A. Fe
B. Ti
C. Ni
D. Pb

Ans: B. Ti


Question 14.

If there is one million Mg2+ ions in MgCl2, how many chloride ions are there?

A. Two million
B. One million
C. Half a million
D. Ten million

Ans: A. Two million


Question 15.

The value of Avogadro Number is

A. 6.023 × 1022
B. 6.023 × 1023
C. 6.023 × 1024
D. 6.023 × 1025

Ans: B. 6.023 × 1023


Question 16.

Aquaregia is a mixture of the following in the ratio 1 : 3 by volume

A. Conc. HNO3 and conc. HCl
B. Conc. HNO3 and conc. H2SO4
C. Dil. HCl and dil. HNO3
D. Conc. HCl and conc. HNO3

Ans: A. Conc. HNO3 and conc. HCl


Question 17.

Phosphorus is kept in water because

A. Its ignition temperature is very high
B. Its ignition temperature is very low
C. Its critical temperature is high
D. Its critical temperature is low

Ans: B. Its ignition temperature is very low


Question 18.

What is the mass percentage of carbon in carbon dioxide (CO2)?

A. 15.8 %
B. 20.1 %
C. 27.3 %
D. 32.3 %

Ans: C. 27.3 %


Question 19.

Aqua regia is a 1 : 3 mixture, by volume, of

A. Conc. nitric acid and conc. hydrochloric acid
B. Conc. hydrochloric acid and conc. nitric acid
C. Conc. nitric acid and conc. sulphuric acid
D. Conc. sulphuric acid and conc. nitric acid

Ans: A. Conc. nitric acid and conc. hydrochloric acid


Question 20.

One of the following is used to dissolve noble metals. That is

A. Nitric acid
B. Hydrochloric acid
C. Sulphuric acid
D. Aqua regia

Ans: D. Aqua regia


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment