Chemistry Multiple Choice Questions Set – 31

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

Galvanised iron is made by coating iron with

A. Zinc
B. Nickel
C. Chromium
D. Sulphur

Ans: A. Zinc


Question 2.

The most important ore of lead is

A. Galena
B. Magnetite
C. Pyrolusite
D. Siderite

Ans: A. Galena


Question 3.

The substance which does not expand on going from liquid state to solid state is

A. Water
B. Cast-iron
C. Aluminium
D. Type metal

Ans: D. Type metal


Question 4.

Among the following the hardest metal is

A. Gold
B. Iron
C. Platinum
D. Tungsten

Ans: D. Tungsten


Question 5.

Slag is a name given for

A. Molten iron
B. Molten sand
C. Molten alumina
D. Molten calcium silicate

Ans: C. Molten alumina


Question 6.

Steel contains

A. 0.1 – 5% carbon
B. 5 – 10% carbon
C. More than 10% carbon
D. No carbon

Ans: A. 0.1 – 5% carbon


Question 7.

Glycol is added to aviation gasoline because it

A. Reduces evaporation of petrol
B. Increases efficiency of petrol
C. Prevents freezing of petrol
D. Reduces consumption of petrol

Ans: C. Prevents freezing of petrol


Question 8.

What material is used to make electric heater coil ?

A. Copper
B. Iron
C. Silver
D. Nichrome

Ans: D. Nichrome


Question 9.

Solder is an alloy of

A. Lead, zinc
B. Copper, lead
C. Tin, lead
D. Sodium, lead

Ans: C. Tin, lead


Question 10.

Which is the purest commercial form of iron ?

A. Pig iron
B. Steel
C. Stainless steel
D. Wrought iron

Ans: D. Wrought iron


Question 11.

Which is the heaviest metal among the following?

A. Gold
B. Silver
C. Iron
D. Copper

Ans: A. Gold


Question 12.

Among the following, which is always found in free-state in nature?

A. Gold
B. Silver
C. Sodium
D. Copper

Ans: A. Gold


Question 13.

Solder is an alloy of

A. Tin and lead
B. Tin and copper
C. Tin, copper and zinc
D. Tin, lead and zinc

Ans: A. Tin and lead


Question 14.

The most abundant metal in the Earth’s crust is

A. Zinc
B. Copper
C. Aluminium
D. Iron

Ans: C. Aluminium


Question 15.

The wire of flash bulbs is made up of

A. Mg
B. Ba
C. Cu
D. Ag

Ans: A. Mg


Question 16.

Philosopher’s Wool is

A. Zinc carbonate
B. Zinc sulphate
C. Zinc oxide
D. Zinc blende

Ans: C. Zinc oxide


Question 17.

Solder metal is an alloy of

A. Lead and tin
B. Lead and antimony
C. Copper and zinc
D. Copper and tin

Ans: A. Lead and tin


Question 18.

The ore of Aluminium is

A. Fluorspar
B. Bauxite
C. Chalco pyrites
D. Hematite

Ans: B. Bauxite


Question 19.

Which among the following is found in chlorophyll ?

A. Ca2+
B. Mg2+
C. Fe2+
D. Al3+

Ans: B. Mg2+


Question 20.

Which of the following metals has least melting point ?

A. Gold
B. Silver
C. Mercury
D. Copper

Ans: C. Mercury


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment