Chemistry Multiple Choice Questions Set – 30

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

In which of the following states maximum iron ore is found ?

A. FeCO3
B. Fe2O3
C. Fe3O4
D. FeS2

Ans: B. Fe2O3


Question 2.

Which of the following is used in welding broken pieces of iron rails and machine parts?

A. Aluminium sulphate
B. Solder
C. Aluminium powder
D. None of the above

Ans: C. Aluminium powder


Question 3.

Which of the following elements is not present in stainless steel?

A. Iron
B. Tungsten
C. Chromium
D. Nickel

Ans: B. Tungsten


Question 4.

Food cans are coated with tin and not with zinc because

A. Zinc is costlier than tin
B. Zinc has a higher melting point than tin
C. Zinc is more reactive than tin
D. Zinc is less reactive than tin

Ans: C. Zinc is more reactive than tin


Question 5.

Of the following commonly used materials, the one that is not an alloy is

A. Steel
B. Brass
C. Bronze
D. Copper

Ans: D. Copper


Question 6.

Which one of the following minerals is found in pure form?

A. Iron
B. Copper
C. Bauxite
D. Manganese

Ans: B. Copper

Ans: B. Copper


Question 7.

Cinnabar is an ore/mineral of

A. Lead
B. Manganese
C. Molybdenum
D. Mercury

Ans: D. Mercury


Question 8.

The manufacture of iron from iron ore involves the process of

A. Oxidation
B. Reduction
C. Fractional distillation
D. Electrolysis

Ans: B. Reduction


Question 9.

What is the principal ore of aluminium ?

A. Dolomite
B. Copper
C. Lignite
D. Bauxite

Ans: D. Bauxite


Question 10.

The percentage of carbon in cast iron is :

A. 0.01 to 0.25
B. 0.5 to 1.5
C. 6 to 8
D. 3 to 5

Ans: D. 3 to 5


Question 11.

A. Oxidation
B. Reduction
C. Electrolysis
D. Fractional distillation

Ans: B. Reduction


Question 12.

Burning pyrites ore gives out

A. Carbon dioxide gas
B. Sulphur dioxide gas
C. Nitrogen dioxide gas
D. Nitric oxide gas

Ans: B. Sulphur dioxide gas


Question 13.

Brass is a solution of molten copper in

A. Solid zinc
B. Molten zinc
C. Gaseous zinc
D. Molten tin

Ans: B. Molten zinc


Question 14.

The important ore of aluminium is

A. Bauxite
B. Cryolite
C. Fluorspar
D. Haematite

Ans: A. Bauxite


Question 15.

Which one of the following pairs is not correctly matched?

A. Haematite : Copper
B. Bauxite : Aluminium
C. Monazite : Thorium
D. Pitchblende : Uranium

Ans: A. Haematite : Copper


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment