Chemistry Multiple Choice Questions Set – 3

Question 1.

The first metal used by man was

A. iron
B. copper
C. gold
D. bronze

Ans: B. copper


Question 2.

The gas used for artificial ripening of green fruit is

A. ethylene
B.ethane
C. carbon dioxide
D. acetylene

Ans: A. ethylene


Question 3.

The iron ore magnetite consists of

A. Fe2O3
B. Fe3OH4
C. FeCO3
D. 3Fe2O3 .3H2O

Ans: A. Fe2O3


Question 4.

The metal does not give H2 on treatment with dilute HCL is

A. Zn
B. Fe
C. Ag
D. Ca

Ans: C. Ag


Question 5.

The hydronium ion is

A. H+
B.HO –
C. H2+
D. H3O+

Ans: D. H3O+


Question 6.

Zone refining is used for the purification of

A. Au
B. Ge
C. Ag
D. Cu

Ans: B. Ge


Question 7.

The ionisation energy of hydrogen atom in the ground state is x KJ. The energy required for an electron to jump from 2nd orbit to 3rd orbit is

A. 5x/36
B. 5x
C. 7.2 x
D. x/6

Ans: A. 5x/36


Question 8.

The number of g-molecule of oxygen in 6.02 x 1024 CO molecules is

A. 1 gram of molecule
B. 0.5 gram of molecule
C.5 gram of molecule
D. 10 gram of molecule

Ans: C.5 gram of molecule


Question 9.

The most electropositive elements among the following is

A. Na
B. Ca
C. K
D. Cs

Ans: D. Cs


Question 10.

The main chemical constituent of the oil of cardamom which is responsible for flavour of this oil is

A. cineole
B. engenol
C. geraniol
D. limonene

Ans: A. cineole


Question 11.

The major constituent of air is

A. carbon dioxide
B. nitrogen
C. oxygen
D. hydrogen

Ans: B. nitrogen


Question 12.

The most extensive, commercially useful source of thorium as monazite sand occurs in India at

A. Orissa coast
B. Travancore coast
C. West Bengal coast
D. Gujarat coast

Ans: B. Travancore coast


Question 13.

The method that cannot be used for removing permanent hardness of water is

A. adding sodium carbonate
B. distillation
C. adding caustic soda
D. boiling

Ans: D. boiling


Question 14.

The molecule which has the highest percentage of ionic character among the following is

A. HI
B. HF
C. HCI
D. HBr

Ans: B. HF


Question 15.

The main chemical constituent of clay is

A. silicon oxide
B. aluminium borosilicate
C. zeolites
D. aluminium silicate

Ans: D. aluminium silicate


Question 16.

The main active constituent of tea and coffee is

A. nicotine
B. chlorophyll
C. caffeine
D. aspirin

Ans: C. caffeine


Question 17.

The following are the half lives of four active isotopes. Which one of the following is the most dangerous to handle?

A. 3 billion years
B. 100 years
C. 0.01 minute
D. 13 days

Ans: C. 0.01 minute


Question 18.

The high reactivity of fluorine is due to

A. its high electro negativity
B. small size of fluorine atom
C. availability of d-orbitals
D. strong F – F bond

Ans: A. its high electro negativity


Question 19.

The mineral containing both magnesium and calcium is

A. magnesite
B. calcite
C. carnallite
D. dolomite

Ans: D. dolomite


Question 20.

The maximum number of isomers for an alkene with molecular formula C4H8 is

A. 5
B. 4
C. 2
D. 3

Ans: B. 4


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment