Chemistry Multiple Choice Questions Set – 29

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK. Each question has four options followed by the right answer.

Question 1.

Froth floatation process to concentrate the minerals is applicable to

A. Calamine
B. Chalcopyrites
C. Bauxite
D. Haematite

Ans: B. Chalcopyrites


Question 2.

Which one of the following is not a characteristic feature of alloys?

A. Compounds
B. Mixtures
C. Solutions
D. Homogeneous systems

Ans: D. Homogeneous systems


Question 3.

The purest form of Iron is :

A. Cast iron
B. Steel
C. Pig iron
D. Wrought iron

Ans: D. Wrought iron


Question 4.

Which one of the following mineral does not contain oxygen ?

A. Haematite
B. Bauxite
C. Cryolite
D. Calcite

Ans: C. Cryolite


Question 5.

Chemical name of Gammaxane is

A. Toluene
B. Chloro benzene
C. Aniline
D. Benzene hexachloride

Ans: B. Chloro benzene


Question 6.

Galena is a mineral of

A. Iron
B. Gold
C. Lead
D. Calcium

Ans: C. Lead


Question 7.

Which one of the following contains maximum percentage of carbon ?

A. Cast iron
B. Stainless steel
C. Wrought iron
D. High speed steel

Ans: A. Cast iron


Question 8.

Which mineral is the ore of aluminium ?

A. Haematite
B. Bauxite
C. Magnetite
D. Siderite

Ans: B. Bauxite


Question 9.

Epsom salt is used

A.As purgative
B. In softening water
C. In paper industry
D. In making tooth paste

Ans: A.As purgative


Question 10.

The iron ore which contains 72% of iron is :

A. Magnetite
B. Limonite
C. Haematite
D. Siderite

Ans: A. Magnetite


Question 11.

Stainless steel is an alloy of

A. Chromium and carbon
B. Chromium, carbon and iron
C. Chromium and iron
D. Carbon and iron

Ans: B. Chromium, carbon and iron


Question 12.

Which of the following is a metallic ore ?

A. Mica
B. Quartz
C. Feldspar
D. Galena

Ans: D. Galena


Question 13.

The metal extracted from Bauxite is :

A. Silver
B. Copper
C. Manganese
D. Aluminium. Galena

Ans: D. Aluminium. Galena[


Question 14.

Bauxite is an alloy of which of the following metals ?

A. Aluminium
B. Silver
C. Tin
D. Iron

Ans: A. Aluminium


Question 15.

Iron is extracted from

A. Cinnabar
B. Haematite
C. Bauxite
D. Dolomite[

Ans: B. Haematite


Question 16.

Magnalium is an alloy of

A. Aluminium and Magnesium
B. Magnesium and Tin
C. Aluminium and Zinc
D. Manganese and Magnesium

Ans: A. Aluminium and Magnesium


Question 17.

Among the following iron ores, the highest percentage of iron content is found in–

A. Haemetite
B. Magnetite
C. Limnonite
D. None of these

Ans: A. Haemetite


Question 18.

Hard steel contains

A. 2 to 5 per cent carbon
B. 0.5 to 1.5 per cent carbon
C. 0.1 to 0.4 per cent carbon
D. 0.01 to 0.04 per cent carbon

Ans: B. 0.5 to 1.5 per cent carbon


Question 19.

Which is the purest form of iron?

A. Steel
B. Cast iron
C. Pig iron
D. Wrought iron

Ans: D. Wrought iron


Question 20.

Magnetite is

A. Fe2O3
B. Fe3O4
C. FeCO3
D. 2Fe2O3. 3H2O

Ans: B. Fe3O4


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment