Chemistry Multiple Choice Questions Set – 28

Question 1.

Most commonly used bleaching agent is

A. Sodium chloride
B. Alcohol
C. Carbon dioxide
D. Chlorine

Ans: D. Chlorine


Question 2.

An alloy used in making heating elements for electric heating device is

A. Solder
B. Alloy Steel
C. Nichrome
D. German Silver

Ans: C. Nichrome


Question 3.

Bauxite is used as raw material by which industry ?

A. Aluminium
B. Iron
C. Steel
D. Gold

Ans: A. Aluminium


Question 4.

Brass is made of

A. Copper and tin
B. Tin and lead
C. Copper and zinc
D. Copper, tin and zinc

Ans: C. Copper and zinc


Question 5.

The acid which is secreted by the glands in the stomach wall is

A. Sulphuric acid
B. Hydrochloric acid
C. Nitric acid
D. Phosphoric acid

Ans: C. Nitric acid


Question 6.

Which of the following is an iron ore ?

A. Bauxite
B. Magnetite
C. Lignite
D. Nitrite

Ans: B. Magnetite


Question 7.

Brass contains

A. Copper and Zinc
B. Copper and Tin
C. Copper and Silver
D. Copper and Nickel

Ans: A. Copper and Zinc


Question 8.

Bridgmanite is

A. A bridge on the river Thames
B. Name of a game
C. Earth’s most abundant mineral
D. Name of a music

Ans: C. Earth’s most abundant mineral


Question 9.

Hydrochloric acid is also known as

A. Galic acid
B. Picric acid
C. Muriatic acid
D. Chloric acid

Ans: C. Muriatic acid


Question 10.

The important metal used with iron to produce stainless steel is

A. Aluminium
B. Chromium
C. Tin
D. Carbon

Ans: B. Chromium


Question 11.

Brass is a

A. Compound
B. Element
C. Homogeneous mixture
D. Heterogeneous mixture

Ans: C. Homogeneous mixture


Question 12.

Bronze is an alloy of

A. Copper and Zinc
B. Tin and Zinc
C. Copper and Tin
D. Iron and Zinc

Ans: C. Copper and Tin


Question 13.

Heating of a ore below its melting point in the absence of air is known as

A. Refining
B. Calcination
C. Roasting
D. Smelting

Ans: B. Calcination


Question 14.

Which of the following metals form an amalgam with other metals ?

A. Lead
B. Tin
C. Zinc
D. Mercury

Ans: D. Mercury


Question 15.

Brass is an alloy of

A. Lead and tin
B. Zinc and copper
C. Antimony, tin and lead
D. Zinc, tin and copper

Ans: B. Zinc and copper


Question 16.

Percentage of carbon in steel ranges from

A. 0.1 to 1.5
B. 1.5 to 3.0
C. 3.0 to 4.0
D. 4.0 to 6.0

Ans: A. 0.1 to 1.5


Question 17.

Stainless steel is usually made by alloying the steel with

A. Copper and nickel
B. Copper and chromium
C. Chromium and nickel
D. Manganese and copper

Ans: C. Chromium and nickel


Question 18.

__ gives hardness to stainless steel.

A. Zinc
B. Lead
C. Carbon
D. Tin[

Ans: C. Carbon


Question 19.

Brass is an alloy of :

A. Cu, Al and Zn
B. Cu and Sn
C. Cu and Zn
D. Al and Mg

Ans: C. Cu and Zn


Question 20.

Copper is refined by

A. Roasting
B. Oxidation
C. Electrolysis
D. Zone refining

Ans: A. Roasting


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment