Chemistry Multiple Choice Questions Set – 27

Question 1.

When lime juice is dropped on baking soda, brisk effervescence takes place because the gas evolved is

A. Hydrogen
B. Oxygen
C. Carbon dioxide
D. All of them

Ans: C. Carbon dioxide


Question 2.

The most pure form of Carbon among the options is

A. Anthracite
B. Lampblack
C. Graphite
D. Wood Charcoal

Ans: A. Anthracite


Question 3.

Which of the following is used in making smoke bombs?

A. Sulphur
B. Phosphorus
C. Hydrogen
D. Carbon

Ans: D. Carbon


Question 4.

Electrolysis of an aqueous solution of copper sulphate using copper electrodes gives

A. Copper at cathode and oxygen at anode
B. Copper at anode and oxygen at cathode.
C. Copper at cathode and anodes dissolve to give copper
D. Hydrogen at cathode and oxygen at anode

Ans: D. Hydrogen at cathode and oxygen at anode


Question 5.

Which of the following is used as filler in tyre of rubber ?

A. Carbon black
B. Coal
C. Coke
D. Graphite

Ans: A. Carbon black


Question 6.

Carbon footprint can be reduced by

A. All of these
B. Recycling waste materials
C. Using energy efficient appliances
D. Commuting by public transport

Ans: A. All of these


Question 7.

Water gas is the mixture of

A. Carbon dioxide and hydrogen
B. Carbon monoxide and nitrogen
C. Carbon monoxide and hydrogen
D. Carbon dioxide and nitrogen

Ans: C. Carbon monoxide and hydrogen


Question 8.

Aluminium can be purified by

A. Oxidation
B. Distillation
C. Electrolysis
D. Ozonolysis

Ans: C. Electrolysis


Question 9.

The open “Sigrees” or coal stoves often require fanning to sustain burning because of

A. Tendency of carbon dioxide to form a layer along with dust smoke
B. Lack of oxygen in the surroundings of sigrees
C. Accumulation of smoke and dust over the sigrees
D. Interrupted release of moisture from the material

Ans: A. Tendency of carbon dioxide to form a layer along with dust smoke


Question 10.

Which of the following gases is most toxic ?

A. Carbon dioxide
B. Carbon monoxide
C. Sulphur dioxide
D. Chlorine

Ans: B. Carbon monoxide


Question 11.

In electro-refining, the pure metal is deposited on

A. Vessel
B. Electrolyte
C. Cathode
D. Anode

Ans: C. Cathode


Question 12.

The aqueous solution of potassium chloride is

A. A weak electrolyte
B. A strong electrolyte
C. A non-electrolyte
D. Initially weak and then become a strong electrolyte

Ans: B. A strong electrolyte


Question 13.

24 carat of diamond is equal to

A. 200 mg
B. 200 g
C. 95% mg
D. 91% gold

Ans: A. 200 mg


Question 14.

Why is water not suitable for putting out a petrol fire ?

A. The oxygen content of water is isolated by petrol and thus it helps in burning
B. Petrol is too inflammable to be extinguished by water
C. The heat required for combustion of petrol is very low
D. Water, being heavy, slips below petrol which thus remains in contact with air and burns

Ans: D. Water, being heavy, slips below petrol which thus remains in contact with air and burns


Question 15.

Which of the following electrodes is used in strongly alkaline solution?

A. Mercury – mercuric oxide electrode
B. Mercury – mercurous sulphate electrode
C. Mercury – mercurous chloride electrode
D. Silver – silver chloride electrode

Ans: A. Mercury – mercuric oxide electrode


Question 16.

Sodium is produced by the electrolysis of

A. Molten sodium carbonate
B. Molten sodium chloride
C. Aqueous brine solution
D. Its cyanide complex

Ans: B. Molten sodium chloride


Question 17.

1 carat of diamond is equal to

A. 200 mg
B. 200 g
C. 100 mg
D. 100 g

Ans: A. 200 mg


Question 18.

Which of the following is used as a lubricant in heavy machines?

A. Bauxite
B. Sulphur
C. Phosphorus
D. Graphite

Ans: D. Graphite


Question 19.

The laws of electrolysis are given by

A. Ostwald
B. Faraday
C. Arrhenius
D. Lewis

Ans: B. Faraday


Question 20.

Bleaching powder is prepared by passing :

A. Chlorine over slaked lime
B. Oxygen over slaked lime
C. Carbon dioxide over slaked lime
D. Chlorine over quick lirne

Ans: A. Chlorine over slaked lime


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment