Chemistry Multiple Choice Questions Set – 26

Question 1.

Which of these acids is not organic in origin?

A. Lactic acid
B. Sulphuric acid
C. Citric acid
D. Oxalic acid

Ans: B. Sulphuric acid


Question 2.

Which one is a soluble salt in H2O?

A. CuS
B. Zn(OH)2
C. CaCl2
D. PbCl2

Ans: C. CaCl2


Question 3.

The gas dissolved in water that makes it basic is :

A. Ammonia
B. Sulphur dioxide
C. Hydrogen
D. Carbon dioxide

Ans: A. Ammonia


Question 4.

Match the sourc in Column B with the product of

Column A. (Product)

Column B (Source)

A. Formic acid

  1. Lemon

B. Citric acid

  1. Tamarind

C. Tartaric acid

  1. Ants

A. A B C
3 2 1
B. A B C
3 1 2
C. A B C
2 3 1
D. A B C
2 1 3

Ans: B. A B C 3 1 2


Question 5.

Vinegar is __ .

A. Diluted acetic acid
B. Glacial acetic acid
C. Glacial formic acid
D. Diluted formic acid

Ans: D. Diluted formic acid


Question 6.

Which of the following acts as promoter for iron in Haber’s process?

A. Mn
B. Mo
C. Mg
D. W

Ans: B. Mo


Question 7.

Saline soil contains

A. High concentration of salt
B. Lot of moisture
C. Hard rocks
D. None of the above

Ans: A. High concentration of salt


Question 8.

pH value between 6.5-7.5 makes the soil

A. Basic
B. Neutral
C. Acidic
D. None of these

Ans: D. None of these


Question 9.

One property of ammonia is

A. It is insoluble in water
B. It is a odourless gas
C. It is a yellowish gas
D. Its aqueous solution turns red litmus blue

Ans: D. Its aqueous solution turns red litmus blue


Question 10.

Sour milk contains

A. Acetic acid
B. Tartaric acid
C. Citric acid
D. Lactic acid

Ans: D. Lactic acid


Question 11.

A pungent smell often present near the urinals is due to

A. Sulphur dioxide
B. Chlorine
C. Ammonia
D. Urea

Ans: C. Ammonia


Question 12.

Which one of the following is used for dating very old objects of archaeological importance?

A. Phosphorus-31
B. Tritium
C. Radium
D. Carbon-14

Ans: D. Carbon-14


Question 13.

Basicity of boric acid, H3BO3 is

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Ans: A. 2


Question 14.

Ammonial is a mixture of

A. Aluminium powder and ammonium nitrate
B. Aluminium powder and ammonium chloride
C. Aluminium powder and ammonium sulphate
D. Aluminium powder and potassium nitrate

Ans: A. Aluminium powder and ammonium nitrate


Question 15.

In which of the following substances all carbon atoms are quaternary in nature ?

A. Graphite
B. Diamond
C. Teflon
D. Napthalene

Ans: B. Diamond


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment