Chemistry Multiple Choice Questions Set – 25

Question 1.

Which acid is used in Lead storage battery?

A. Sulphuric acid
B. Nitric acid
C. Hydrochloric acid
D. Acetic acid

Ans: A. Sulphuric acid


Question 2.

The alkaloid naturally found in coffee, cocoa and cola nut is

A. Cocaine
B. Morphine
C. Tannin
D. Caffeine

Ans: D. Caffeine


Question 3.

A fertile soil is likely to have a pH of

A. 3
B. 9
C. 6-7
D. 14

above

Ans: C. 6-7


Question 4.

Sour taste of lemon is due to the presence of which of the following ?

A. Citric acid
B. Acetic acid
C. Oxalic acid
D. Formic acid

Ans: A. Citric acid


Question 5.

The acid used in lead storage cells is

A. Phosphoric acid
B. Hydrochloric acid
C. Nitric acid
D. Sulphuric acid

Ans: D. Sulphuric acid


Question 6.

Formic acid is produced by

A. White ants
B. Cockroaches
C. Red ants
D. Mosquitoes

Ans: C. Red ants


Question 7.

Litmus is obtained from

A. A bacterium
B. A fungus
C. An alga
D. Lichen

Ans: D. Lichen


Question 8.

pH scale ranges from

A. 0 – 7
B. 8 – 14
C. 0 – 14
D. None

Ans: C. 0 – 14


Question 9.

The acid used in lead storage cells is

A. Phosphoric acid
B. Hydrochloric acid
C. Nitric acid
D. Sulphuric acid

Ans: D. Sulphuric acid


Question 10.

Which one of the following is most acidic?

A. Al2O3
B. Na2O
C. MgO
D. CaO

Ans: A. Al2O3


Question 11.

The pH of lemon juice is expected to be

A. Equal to 7
B. More than 7
C. Less than 7
D. Nothing can be predicted

Ans: C. Less than 7


Question 12.

Normal rainwater has a pH level of

A. 3.2
B. 5.6
C. 6.3
D. 8.3

Ans: B. 5.6


Question 13.

Milk tastes sour when it is left in open for some time. This happens due to the formation of

A. Lactic acid
B. Citric acid
C. Acetic acid
D. Carbonic acid

Ans: A. Lactic acid


Question 14.

Milk tastes sour when kept in the open for sometime due to the formation of

A. Lactic acid
B. Citric acid
C. Acetic acid
D. Carbonic acid

Ans: A. Lactic acid


Question 15.

Antacids are found in drugs that give relief to

A. Eye sight
B. Stomach ache
C. Acne
D. Headache

Ans: B. Stomach ache


Question 16.

Which one of the following is used as preservative for foodstuff ?

A. Sodium Benzoate
B. Picric acid
C. Glycerine
D. Sodium Chloride

Ans: A. Sodium Benzoate


Question 17.

The compound used in prickly heat powder to prevent excessive sweating is

A. Boric acid
B. Phosphoric acid
C. Carbonic acid
D. Sulphuric acid

Ans: A. Boric acid


Question 18.

__ is used for making vinegar.

A. Tartaric acid
B. Malic acid
C. Oxalic acid
D. Acetic acid

Ans: D. Acetic acid


Question 19.

The pH of human blood is between

A. 6.5-7
B. 7.5-8
C. 8-9
D. 4.5-5

Ans: B. 7.5-8


Question 20.

The acid which fails to liberate carbon dioxide from sodium bicarbonate is :

A. Acetic acid
B. Formic acid
C. Carbonic acid
D. Sulphuric acid

Ans: D. Sulphuric acid


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment